Bc. Michaela Šťastná

Diplomová práce

Enzymy produkované probiotickou bakterií jako alternativa bezlepkové diety.

Enzymes produced by probiotic bacteria as an alternative to gluten-free diet.
Anotace:
Celiakie a další onemocnění spojené s nesnášenlivostí lepku jsou dnes častým onemocněním, na které neexistuje léčba. Jedinou možností jak se vyhnout zdravotním problémům je celoživotní bezlepková dieta, která představuje pro pacienta omezení v mnoha ohledech. Mimo jiné má toto zdravotní omezení vliv na střevní mikrobiotu. Probiotické bakterie jsou součástí zdravého lidského mikrobiomu a mají prokázaný …více
Abstract:
Celiac disease and other diseases associated with gluten intolerance are now common diseases for which there is no treatment. The only way to avoid health problems is a lifelong gluten-free diet, which represents a limitation for the patient in many ways. Among other things, this health restriction has an effect on the intestinal microbiota. Probiotic bacteria are part of a healthy human microbiome …více
 
 
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 17. 6. 2020

Obhajoba závěrečné práce

  • Obhajoba proběhla 9. 7. 2020
  • Vedoucí: RNDr. Lubomír Janda, Ph.D.
  • Oponent: MUDr. Jakub Pecl

Citační záznam

Plný text práce

Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:
  • světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta

Masarykova univerzita

Přírodovědecká fakulta

Magisterský studijní program / obor:
Biochemie / Analytická biochemie