Biosensor pro stanovení sirných sloučenin ve víně – Bc. Marek Skalka
Bc. Marek Skalka
Master's thesis
Biosensor pro stanovení sirných sloučenin ve víně
Biosensor for the assay of thiocompounds in wine
Abstract:
Tato diplomová práce se zabývá sestrojením biosensoru k detekci sirných sloučenin ve víně způsobujících tzv. sirku. Sirka je závažná vada vína, pro kterou je charakteristický pach po zkažených vejcích a cibuli. Toto aroma vína je nejčastěji způsobeno sulfanem a methyl či ethylmerkaptanem. Teoretická část pojednává nejprve obecně o biosensorech a jejich komerčně dostupných variantách, následně se zabývá …moreAbstract:
The aim of this diploma thesis is to devise a biosensor that would detect thiocompounds present in wine causing the so-called reductive aromas. Reductive aroma is a serious wine defect that is typical for its rotten-eggs-and-onion smell. The most frequent catalyser of this wine aroma is hydrogen sulfide or methyl and ethyl mercaptan. The theoretical part describes biosensors and their commercially …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 14. 5. 2018
Identifier:
https://is.muni.cz/th/z5hwu/
Thesis defence
- Date of defence: 4. 6. 2018
- Supervisor: doc. RNDr. Petr Skládal, CSc.
- Reader: Mgr. Karel Lacina, Ph.D.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakultaMasaryk University
Faculty of ScienceMaster programme / field:
Biochemistry / Analytical Biochemistry
Theses on a related topic
-
Imobilizace peroxidasy na poresní zlaté povrchy
Tomáš Juřík -
Multikanálový biosensor pro kontrolu vína
Tereza Mašková -
Elektrochemický biosensor se sulfitoxidasou
Martin Pihar -
Složení, nemoci a analýza vína, literární rešerše
Jana Hložková -
Vícekanálový průtočný enzymový biosensor
Jana Pinkavová