Biosensor pro stanovení sirných sloučenin ve víně – Bc. Marek Skalka
Bc. Marek Skalka
Diplomová práce
Biosensor pro stanovení sirných sloučenin ve víně
Biosensor for the assay of thiocompounds in wine
Anotace:
Tato diplomová práce se zabývá sestrojením biosensoru k detekci sirných sloučenin ve víně způsobujících tzv. sirku. Sirka je závažná vada vína, pro kterou je charakteristický pach po zkažených vejcích a cibuli. Toto aroma vína je nejčastěji způsobeno sulfanem a methyl či ethylmerkaptanem. Teoretická část pojednává nejprve obecně o biosensorech a jejich komerčně dostupných variantách, následně se zabývá …víceAbstract:
The aim of this diploma thesis is to devise a biosensor that would detect thiocompounds present in wine causing the so-called reductive aromas. Reductive aroma is a serious wine defect that is typical for its rotten-eggs-and-onion smell. The most frequent catalyser of this wine aroma is hydrogen sulfide or methyl and ethyl mercaptan. The theoretical part describes biosensors and their commercially …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 14. 5. 2018
Identifikátor:
https://is.muni.cz/th/z5hwu/
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 4. 6. 2018
- Vedoucí: doc. RNDr. Petr Skládal, CSc.
- Oponent: Mgr. Karel Lacina, Ph.D.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakultaMasarykova univerzita
Přírodovědecká fakultaMagisterský studijní program / obor:
Biochemie / Analytická biochemie
Práce na příbuzné téma
-
Imobilizace peroxidasy na poresní zlaté povrchy
Tomáš Juřík -
Multikanálový biosensor pro kontrolu vína
Tereza Mašková -
Elektrochemický biosensor se sulfitoxidasou
Martin Pihar -
Složení, nemoci a analýza vína, literární rešerše
Jana Hložková -
Vícekanálový průtočný enzymový biosensor
Jana Pinkavová