Čočka a cizrna v jídelníčku lidí - klady a zápory – Bc. Sandra Šlajchová
Bc. Sandra Šlajchová
Master's thesis
Čočka a cizrna v jídelníčku lidí - klady a zápory
Lentil and chick peas in the people's diet - pros and cons
Abstract:
Čočka a cizrna patří mezi luštěniny pěstované jako významné zemědělské plodiny, které jsou součástí výživových doporučení celosvětových organizací. Významné jsou jako potravina vzhledem k obsahu pozitivně působících nutričních látek a měly by patřit do každého zdravého jídelníčku. Jsou důležitým zdrojem rostlinných bílkovin a vlákniny, mají nízký obsah tuku a vzhledem k nízkému glykemickému indexu …moreAbstract:
Lentils and chickpeas are legumes grown as an important agricultural crops which are part of nutritional recommendations of world health and nutrition organizations. They are important as a direct food by the reason of many positive nutrients and they should be part of every health diet. Legumes represent significant source of plant-based protein and fibre, also they are low in the fat and due to low …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 22. 4. 2021
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Matyáš Orsák, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
ŠLAJCHOVÁ, Sandra. \textit{Čočka a cizrna v jídelníčku lidí - klady a zápory}. Online. Master's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2021. Available from: https://theses.cz/id/ekg9ha/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme / field:
Nutrition and Foodstuffs / Nutrition and Foodstuffs
Theses on a related topic
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights