Variabilita bifidobakterií ve střevní mikrobiotě Sus scrofa – Bc. Adéla Uherková
Bc. Adéla Uherková
Master's thesis
Variabilita bifidobakterií ve střevní mikrobiotě Sus scrofa
Bifidobacterial variability in the gut microbiota of Sus scrofa
Abstract:
Bifidobakterie běžně obývají gastrointestinální trakt savců a jsou spojovány s pozitivními účinky na zdraví svého hostitele. Přispívají také ke vstřebávání živin a zlepšují odolnost jedince vůči chorobám. Některé druhy bifidobakterií jsou multihostitelské, zatímco jiné se specializují na konkrétní hostitele. U prasat (Sus scrofa) se bifidobakterie vyskytují jako součást jejich střevní mikrobioty a …moreAbstract:
Bifidobacteria are commonly found in the gastrointestinal tract of mammals and have been associated with positive health effects in their hosts. They also aid in nutrient absorption and can improve resistance to diseases. Some bifidobacterial species are multihost, while others are host-specific. In pigs (Sus scrofa), bifidobacteria are a part of their gut microbiota, and some species are even specific …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 16. 4. 2023
Thesis defence
- Date of defence: 18. 5. 2023
- Supervisor: Ing. Nikol Modráčková, Ph.D.
- Reader: Monika Štroblová, Bc., externi
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
UHERKOVÁ, Adéla. \textit{Variabilita bifidobakterií ve střevní mikrobiotě Sus scrofa}. Online. Master's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2023. Available from: https://theses.cz/id/epai67/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme:
Food Quality and Processing of Agricultural Products
Theses on a related topic
-
Účinky lepku na střevní mikrobiom
Petr Šmíd -
Účinky lepku na střevní mikrobiom
Petr Šmíd -
Vliv změny stravovacího režimu na zastoupení vybraných druhů rodu Bifidobacterium v lidském trávicím traktu.
Denisa Vanišová -
Mezidruhová variabilita v mikrostruktuře kostní tkáně s ohledem na využití kostí prasete domácího jako náhrady plochých kostí pro balistické testování
Kateřina Vaňatková -
Studium vlastností bakterií mléčného kvašení izolovaných z domácích a divokých prasat pomocí fenotypových a genotypových metod
Hana Donociková -
Kulturní historie prasete domácího
Zuzana Muzikářová -
Automatická genotypizace bakterií metodou rep-PCR
Veronika Pelikánová -
Identifikace vybraných genů probiotických baktérií mléčného kvašení pomocí PCR
Marta Dušková
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights