Variabilita bifidobakterií ve střevní mikrobiotě Sus scrofa – Bc. Adéla Uherková
Bc. Adéla Uherková
Diplomová práce
Variabilita bifidobakterií ve střevní mikrobiotě Sus scrofa
Bifidobacterial variability in the gut microbiota of Sus scrofa
Anotace:
Bifidobakterie běžně obývají gastrointestinální trakt savců a jsou spojovány s pozitivními účinky na zdraví svého hostitele. Přispívají také ke vstřebávání živin a zlepšují odolnost jedince vůči chorobám. Některé druhy bifidobakterií jsou multihostitelské, zatímco jiné se specializují na konkrétní hostitele. U prasat (Sus scrofa) se bifidobakterie vyskytují jako součást jejich střevní mikrobioty a …víceAbstract:
Bifidobacteria are commonly found in the gastrointestinal tract of mammals and have been associated with positive health effects in their hosts. They also aid in nutrient absorption and can improve resistance to diseases. Some bifidobacterial species are multihost, while others are host-specific. In pigs (Sus scrofa), bifidobacteria are a part of their gut microbiota, and some species are even specific …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 16. 4. 2023
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 18. 5. 2023
- Vedoucí: Ing. Nikol Modráčková, Ph.D.
- Oponent: Monika Štroblová, Bc., externi
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
UHERKOVÁ, Adéla. \textit{Variabilita bifidobakterií ve střevní mikrobiotě Sus scrofa}. Online. Diplomová práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2023. Dostupné z: https://theses.cz/id/epai67/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůMagisterský studijní program:
Kvalita potravin a zpracování zemědělských produktů
Práce na příbuzné téma
-
Účinky lepku na střevní mikrobiom
Petr Šmíd -
Účinky lepku na střevní mikrobiom
Petr Šmíd -
Vliv změny stravovacího režimu na zastoupení vybraných druhů rodu Bifidobacterium v lidském trávicím traktu.
Denisa Vanišová -
Mezidruhová variabilita v mikrostruktuře kostní tkáně s ohledem na využití kostí prasete domácího jako náhrady plochých kostí pro balistické testování
Kateřina Vaňatková -
Studium vlastností bakterií mléčného kvašení izolovaných z domácích a divokých prasat pomocí fenotypových a genotypových metod
Hana Donociková -
Automatická genotypizace bakterií metodou rep-PCR
Veronika Pelikánová -
Identifikace vybraných genů probiotických baktérií mléčného kvašení pomocí PCR
Marta Dušková
Název
Vložil
Vloženo
Práva