Vliv podmínek skladování na životaschopnost mikroorganizmů v probiotických doplňcích stravy – Bc. Veronika Kondelová
Bc. Veronika Kondelová
Master's thesis
Vliv podmínek skladování na životaschopnost mikroorganizmů v probiotických doplňcích stravy
Influence of storage conditions on the viability of microorganisms in probiotic food supplements
Abstract:
Probiotika jsou živé mikroorganismy, které jsou při podávání v adekvátním množství zdraví prospěšné. Mezi nejčastěji zmiňované zdravotní přínosy probiotik patří hlavně pozitivní vliv na střevní mikrobiotu, dále zlepšují imunitní reakce, pomáhají při léčbě alergických projevů a nesnášenlivosti laktózy, snižují cholesterol a jsou vhodným podpůrným prostředkem při problémech gastrointestinálního traktu …moreAbstract:
Probiotics are live microorganisms that are beneficial to health when given in adequate amounts. The most frequently cited health benefits of probiotics are mainly the positive effect on the gut microbiota, they also improve immune responses, help in the treatment of allergies and lactose intolerance, lower cholesterol and probiotics are a good support for gastrointestinal problems. In order to be …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 27. 4. 2024
Thesis defence
- Date of defence: 22. 5. 2024
- Supervisor: prof. Ing. Eva Vlková, Ph.D.
- Reader: Jana Jechová, externi
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
KONDELOVÁ, Veronika. \textit{Vliv podmínek skladování na životaschopnost mikroorganizmů v probiotických doplňcích stravy}. Online. Master's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2024. Available from: https://theses.cz/id/ex5fna/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme:
Food and Nutrition
Theses on a related topic
-
Antibiotic screening of bifidobacteria and clostridia to improve selective media
Claudia Melosi -
Kvantifikace využití potravních doplňků, doplňků stravy a potravin pro zvláštní výživu u populace v ČR.
Eva TRČKOVÁ -
Efficiency Increase in Metallurgical Products Storage
Josef Zmelík -
Storage Costs Analysis, and Reduction in the Selected Company
Pranuv Kumar Gopalakrishnan -
2D Materials for Energy Storage and Photocatalysis: View into Intriguing Properties
Jana DZÍBELOVÁ -
Zásobní buňky (storage cells) želvušek
Lukáš ŠŤASTNÝ -
Energy storage systems and the cost of electricity
Nico Peter Benjamin Wehrle
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights