Výluh rizikových prvků z glazury běžně používané keramiky vlivem nízkomolekulárních organických kyselin. – Bc. Ondřej Husák
Bc. Ondřej Husák
Diplomová práce
Výluh rizikových prvků z glazury běžně používané keramiky vlivem nízkomolekulárních organických kyselin.
Leaching of risk elements from glazes of commonly used ceramic caused by low molecular mass organic acids.
Anotace:
Keramika provází člověka velkou část jeho historie, kdy sloužila ke skladování nebo přípravě potravin a nápojů, nebo i jen jako dekorativní součást kultury. Glazury obsahují rizikové prvky, které jim propujčují žádané fyzikální vlastnosti a barvu. Zmíněné rizikové prvky se můžou při určitých podmínkách, zvlášť pokud potraviny nebo nápoje mají kyselé pH, dostávat do potravin nebo nápojů. Dnes již platí …víceAbstract:
Ceramics have been with man for much of his history, serving as a means of storing or preparing food and drink, or even just as a decorative part of culture. Glazes contain hazardous elements that impart desirable physical properties and colour. These can become degraded under certain conditions, especially if the food or drink has an acidic pH, it can contaminate the food. Today, there are limits …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 28. 4. 2024
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 21. 5. 2024
- Vedoucí: doc. Ing. Ondřej Drábek, Ph.D.
- Oponent: Adéla Fraňková, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
HUSÁK, Ondřej. \textit{Výluh rizikových prvků z~glazury běžně používané keramiky vlivem nízkomolekulárních organických kyselin.}. Online. Diplomová práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2024. Dostupné z: https://theses.cz/id/fdtwlu/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůMagisterský studijní program:
Výživa a potraviny
Práce na příbuzné téma
-
Organické kyseliny a hliník v ovoci a ovocných šťávách
Denisa Radová -
Nízkomolekulární organické kyseliny v půdním prostředí pod různým vegetačním pokryvem
Michala Šlechtová -
Možnost stanovení organických kyselin ve víně pomocí iontově výměnné chromatografie
Karolína Parobková -
Výluh rizikových prvků z glazury keramiky vlivem nízkomolekulárních organických kyselin obsažených v ovocném čaji
Iveta Vaculíková -
Speciace a množství nízkomolekulárních organických kyselin v lesních půdách: vliv nepůvodní dřeviny a ročního období
Barbora Friedrichová -
High performance capillary electrophoresis separation of low molecular weight compounds in biological and enviromental samples
Doan Thi Kieu Oanh -
Olovo jako specifický indikátor znečištění atmosféry organickými kyselinami
Alexandra Lintnerová -
Výluh rizikových prvků z glazury keramiky vlivem nízkomolekulárních organických kyselin obsažených v ovocném čaji
Iveta Vaculíková
Název
Vložil
Vloženo
Práva