Analýza proteinů lepku metodou SDS-PAGE ve vybraných vzorcích mouky – Daniela ŠUPÍKOVÁ
Daniela ŠUPÍKOVÁ
Bachelor's thesis
Analýza proteinů lepku metodou SDS-PAGE ve vybraných vzorcích mouky
Analysis of gluten proteins by the SDS-PAGE method in selected samples of flour
Abstract:
Bakalářská práce pojednává o obecné charakteristice mouk a v nich obsažených proteinů. Zaměřuje se na zásobní proteiny, které zároveň představují proteiny tvořící lepek. Pro analýzu těchto proteinů byla použita metoda separace pomocí elektroforézy v polyakrylamidovém gelu za přítomnosti SDS. Z analýzy vyplývá rozdílné zastoupení frakcí proteinů lepku mezi vybranými vzorky. Z výsledků vyplývá, že hrubost …moreAbstract:
The bachelor's thesis discusses the general characteristics of flours and the proteins contained in them. It focuses on storage proteins, which are also gluten-forming proteins. For the analysis of these proteins, the method of separation using polyacrylamide gel electrophoresis in the presence of SDS was used. The analysis shows a different representation of gluten protein fractions between the selected …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 24. 6. 2024
Accessible from:: 31. 12. 2999
Thesis defence
- Date of defence: 22. 8. 2024
- Supervisor: Mgr. Michal Haluzík, Ph.D.
Citation record
The right form of listing the thesis as a source quoted
ŠUPÍKOVÁ, Daniela. Analýza proteinů lepku metodou SDS-PAGE ve vybraných vzorcích mouky. Ostrava, 2024. bakalářská práce (Bc.). OSTRAVSKÁ UNIVERZITA. Přírodovědecká fakulta
Full text of thesis
Accessibility: Autor si nepřeje zpřístupnění práce veřejnosti
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- Soubory jsou nedostupné.
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: OSTRAVSKÁ UNIVERZITA, Přírodovědecká fakultaUniversity of Ostrava
Faculty of ScienceBachelor programme / field:
Chemistry / Chemistry - Biology with Focus on Education
Theses on a related topic
- No theses on a related topic available.