Daniela ŠUPÍKOVÁ

Bachelor's thesis

Analýza proteinů lepku metodou SDS-PAGE ve vybraných vzorcích mouky

Analysis of gluten proteins by the SDS-PAGE method in selected samples of flour
Abstract:
Bakalářská práce pojednává o obecné charakteristice mouk a v nich obsažených proteinů. Zaměřuje se na zásobní proteiny, které zároveň představují proteiny tvořící lepek. Pro analýzu těchto proteinů byla použita metoda separace pomocí elektroforézy v polyakrylamidovém gelu za přítomnosti SDS. Z analýzy vyplývá rozdílné zastoupení frakcí proteinů lepku mezi vybranými vzorky. Z výsledků vyplývá, že hrubost …more
Abstract:
The bachelor's thesis discusses the general characteristics of flours and the proteins contained in them. It focuses on storage proteins, which are also gluten-forming proteins. For the analysis of these proteins, the method of separation using polyacrylamide gel electrophoresis in the presence of SDS was used. The analysis shows a different representation of gluten protein fractions between the selected …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 24. 6. 2024
Accessible from:: 31. 12. 2999

Thesis defence

  • Date of defence: 22. 8. 2024
  • Supervisor: Mgr. Michal Haluzík, Ph.D.

Citation record

The right form of listing the thesis as a source quoted

ŠUPÍKOVÁ, Daniela. Analýza proteinů lepku metodou SDS-PAGE ve vybraných vzorcích mouky. Ostrava, 2024. bakalářská práce (Bc.). OSTRAVSKÁ UNIVERZITA. Přírodovědecká fakulta

Full text of thesis

Accessibility: Autor si nepřeje zpřístupnění práce veřejnosti

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • Soubory jsou nedostupné.
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: OSTRAVSKÁ UNIVERZITA, Přírodovědecká fakulta

University of Ostrava

Faculty of Science

Bachelor programme / field:
Chemistry / Chemistry - Biology with Focus on Education

Theses on a related topic

  • No theses on a related topic available.