Kvasinka Metschnikowia - nový přístup ke kvašení u červených vín – Bc. Martina Kuthanová
Bc. Martina Kuthanová
Master's thesis
Kvasinka Metschnikowia - nový přístup ke kvašení u červených vín
The Metschnikowia yeast - new approach to red wines fermentation
Abstract:
Vinařský průmysl v současné době využívá pro alkoholovou fermentaci zejména ASVK kvasinky rodu Saccharomyces. Snahou této práce bylo porovnání výsledného senzorického i analytického profilu za použití jedné z alternativ non-saccharomycetní kvasinky Metschnikowia fructicola, která byla dříve považována spíše za součást spontánního kvašení. Její kontrolované využití však může nabídnout zajímavé chuťové …moreAbstract:
The wine industry currently uses mainly ASVK yeast of the genus Saccharomyces for alcoholic fermentation. The aim of this work was to compare the resulting sensory and analytical profile using one of the alternatives from the non-saccharomycet yeast family Metschnikowia fructicola, which is previously considered more as a part of spontaneous fermentation. However, its controlled use can offer interesting …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 1. 5. 2023
Thesis defence
- Date of defence: 6. 6. 2023
- Supervisor: Ing. Božena Průšová, Ph.D.
- Reader: Ondřej Stejskal, externi
Citation record
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakultaMendel University in Brno
Faculty of HorticultureMaster programme / specializace:
Horticulture engineering / Viticulture and Viniculture
Theses on a related topic
-
Studium vlivu autochtonních kvasinek na charakter vína
Štěpán Tesařík