Metabolismus kyseliny ferulové v in vitro modelu tlustého střeva – Bc. Hana Bařtipánová
Bc. Hana Bařtipánová
Diplomová práce
Metabolismus kyseliny ferulové v in vitro modelu tlustého střeva
Metabolism of ferulic acid in an in vitro colon model
Anotace:
Kyselina ferulová je hojná nízkomolekulární fenolová kyselina, odvozená od kyseliny hydroxyskořicové. Jedná se o kyselinu s nízkou toxicitou, která se snadno absorbuje a metabolizuje v lidském těle. Vyskytuje se v buněčných stěnách rostlin, zejména v celozrnných obilovinách. Má mnoho pozitivních vlastností působících na organismus a širokou škálu biologicky aktivních vlastností, ale je známá zejména …víceAbstract:
Ferulic acid is an abundant low molecular wight phenolic acid derived from hydroxycinnamic acid. It is an acid with low toxicity that is easil absorbed and metabolized in the human body. It occurs in the cell walls of plants, especially in the whole grain cereals. It has many positive attributes acting on the organism and a wide range of biologically active attributes, but it is known maily for …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 26. 4. 2021
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: Ing. Veronika Jarošová
- Oponent: Luboš Paznocht, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
BAŘTIPÁNOVÁ, Hana. \textit{Metabolismus kyseliny ferulové v in vitro modelu tlustého střeva}. Online. Diplomová práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2021. Dostupné z: https://theses.cz/id/fof1gu/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůMagisterský studijní program:
Výživa a potraviny
Práce na příbuzné téma
-
Majoritní fenolové sloučeniny v listech jakonu
Kristina Heřmanová -
Fenolové sloučeniny a jejich vliv na lidské zdraví
Monika Ehrenbergerová -
Rostlinné džusy a fenolové látky z nich a jejich role na buňky střevního epithelu
Alžběta Maryšková -
Vliv fenolových sloučenin v bramborách na oxidační stabilitu smažicího média při přípravě hranolků
Klára Fialová -
Termití trávicí systém (TIDE): transkriptomová analýza labiálních žláz a středního střeva u dělníků a vojáků
Anna Vavříková -
Pojetí trávicí soustavy u žáků prvního stupně základních škol
Dominika RANDÁČKOVÁ -
Trávicí soustava morčat
Aneta Jánská -
Přenos želvušek (Tardigrada) v půdě trávicí soustavou žížal
Anna VESELÁ
Název
Vložil
Vloženo
Práva