Metabolismus kyseliny ferulové v in vitro modelu tlustého střeva – Bc. Hana Bařtipánová
Bc. Hana Bařtipánová
Master's thesis
Metabolismus kyseliny ferulové v in vitro modelu tlustého střeva
Metabolism of ferulic acid in an in vitro colon model
Abstract:
Kyselina ferulová je hojná nízkomolekulární fenolová kyselina, odvozená od kyseliny hydroxyskořicové. Jedná se o kyselinu s nízkou toxicitou, která se snadno absorbuje a metabolizuje v lidském těle. Vyskytuje se v buněčných stěnách rostlin, zejména v celozrnných obilovinách. Má mnoho pozitivních vlastností působících na organismus a širokou škálu biologicky aktivních vlastností, ale je známá zejména …moreAbstract:
Ferulic acid is an abundant low molecular wight phenolic acid derived from hydroxycinnamic acid. It is an acid with low toxicity that is easil absorbed and metabolized in the human body. It occurs in the cell walls of plants, especially in the whole grain cereals. It has many positive attributes acting on the organism and a wide range of biologically active attributes, but it is known maily for …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 26. 4. 2021
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Veronika Jarošová
- Reader: Luboš Paznocht, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
BAŘTIPÁNOVÁ, Hana. \textit{Metabolismus kyseliny ferulové v in vitro modelu tlustého střeva}. Online. Master's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2021. Available from: https://theses.cz/id/fof1gu/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme:
Food and Nutrition
Theses on a related topic
-
Majoritní fenolové sloučeniny v listech jakonu
Kristina Heřmanová -
Fenolové sloučeniny a jejich vliv na lidské zdraví
Monika Ehrenbergerová -
Rostlinné džusy a fenolové látky z nich a jejich role na buňky střevního epithelu
Alžběta Maryšková -
Vliv fenolových sloučenin v bramborách na oxidační stabilitu smažicího média při přípravě hranolků
Klára Fialová -
Termití trávicí systém (TIDE): transkriptomová analýza labiálních žláz a středního střeva u dělníků a vojáků
Anna Vavříková -
Pojetí trávicí soustavy u žáků prvního stupně základních škol
Dominika RANDÁČKOVÁ -
Trávicí soustava morčat
Aneta Jánská -
Výuka tématu trávicí soustava člověka na středních školách s využitím aktivizujících výukových metod
Eva Vyskočilová
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights