Bc. Jan Konvička
Bakalářská práce
Kapsaicin
Capsaicin
Anotace:
Kapsaicin je jednou z hlavních látek odpovědných za pálivost chilli papriček. Tato látka je agonistou TRPV1 (Transient receptor potential Vanilloid typu 1). TRPV1 je hojně zastoupen ve většině tkání, kde zprostředkovává různé buněčné pochody. Konzumace kapsaicinu nebo chilli vykazuje mnoho pozitivních účinků na zdraví. Studie prokazují zejména termogenní, lipolytický a anorexigenní účinek. Kapsaicin …víceAbstract:
Capsaicin is one of the main substances responsible for the burn effect of chili peppers. This substance is a TRPV1 (Transient receptor potential Vanilloid type 1) agonist. TRPV1 is abundant in most tissues, where it mediates various cellular processes. Consumption of capsaicin or chili has many positive effects on health. Studies show especially thermogenic, lipolytic and anorexigenic effect of capsaicin …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 20. 5. 2020
Identifikátor:
https://is.muni.cz/th/e0262/
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 3. 6. 2020
- Vedoucí: Mgr. Bc. Tomáš Pruša
- Oponent: RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Lékařská fakultaMasarykova univerzita
Lékařská fakultaBakalářský studijní program / obor:
Nutriční terapie / Nutriční terapie
Práce na příbuzné téma
- Žádné práce na příbuzné téma.