Přírodní rostlinné látky a jejich potenciál zvyšovat antimikrobiální účinek konvenčních potravinářských konzervačních látek – Stanislav Rys
Stanislav Rys
Bachelor's thesis
Přírodní rostlinné látky a jejich potenciál zvyšovat antimikrobiální účinek konvenčních potravinářských konzervačních látek
Plant-derived compounds and their potential to enhance the antimicrobial effect of conventional food preservatives
Abstract:
Rostliny jsou schopny téměř neomezeně vytvářet látky, pomocí kterých se brání proti chorobám, škůdcům, býložravcům a jiným nepříznivým faktorům. Tyto látky dávají rostlinám jejich specifickou barvu, vůni a chuť. Některé z nich mají antimikrobiální účinky. V dnešní době se klade čím dál tím větší důraz na zdravý životní styl, proto se neustále zvyšuje počet výzkumů zaměřených na využití rostlinných …moreAbstract:
Plants are able to create almost limitless amounts of substances to resist diseases, pests, herbivores and other adverse factors. These substances give plants their specific color, smell and taste. Some of them have antimicrobial effects. Nowadays more and more emphasis is laid on healthy lifestyles. Therefore constantly increasing number of studies focused on the utilization of plant substances in …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 17. 4. 2015
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Pavel Nový, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
RYS, Stanislav. \textit{Přírodní rostlinné látky a jejich potenciál zvyšovat antimikrobiální účinek konvenčních potravinářských konzervačních látek}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2015. Available from: https://theses.cz/id/g89iup/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme / field:
Agriculture, Horticulture and Rural Development / Nutrition and Foodstuffs
Theses on a related topic
-
Potential of plant-derived compounds to enhance the efficiency of conventional preservatives
Michaela Poslušná -
Antimikrobiální aktivita extraktů z kopřivy dvoudomé (Urtica dioica)
Július Zemaník -
Antimikrobiální aktivita extraktů z řepíku lékařského (Agrimonia eupatoria)
Viktor Bartošík -
Antimikrobiální aktivita hemolymfy včely medonosné, Apis mellifera L.
Miroslav Vacl -
Antibakteriální aktivita a synergický potenciál fenolických sloučenin z kůry kořenů Morus alba
Gabriela Škovranová -
Antimikrobiální aktivita rostlinných látek a možnosti jejich využití ke konzervaci potravin
Martina Janáková -
Potential of plant-derived compounds to enhance the efficiency of conventional preservatives
Michaela Poslušná -
Synergismus entomopatogenních hlístic a entomopatogenních hub
Tereza ŠILLEROVÁ
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights