Polyfázová taxonomie anaerobních bakterií – RNDr. Dagmar Matoulková, Ph.D.
RNDr. Dagmar Matoulková, Ph.D.
Doctoral thesis
Polyfázová taxonomie anaerobních bakterií
Polyphasic taxonomy of anaerobic bacteria
Abstract:
Hotové pivo, jeho meziprodukty a zařízení v pivovarských provozech představují prostředí, v němž nacházejí uplatnění jak pivovarské kvasinky, používané pro výrobu piva, tak i škodlivé mikroorganizmy (bakterie, plísně, tzv. divoké kvasinky), jejichž přítomnost a metabolická činnost je při výrobě piva nežádoucí. V souvislosti s modernizací plnících technologií, které vedou ke snížení obsahu kyslíku v …moreAbstract:
Finished beer, its intermediate products and brewery machinery are environments that may host not only brewer’s yeast used for beer production but also unwanted microorganisms (bacteria, fungi, wild yeasts) whose presence and metabolic activity during beer production is highly undesirable. The current trend in the development of bottling technologies therefore accentuates lowering of oxygen tension …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 7. 11. 2012
Identifier:
https://is.muni.cz/th/ncfzz/
Thesis defence
- Date of defence: 30. 11. 2012
- Supervisor: doc. RNDr. Ivo Sedláček, CSc.
- Reader: doc. Ing. Martin Krsek, CSc., prof. Ing. Gabriela Basařová, DrSc., doc. RNDr. Ivana Márová, CSc.
Citation record
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakultaMasaryk University
Faculty of ScienceDoctoral programme / field:
Biology (4-years) / Microbiology
Theses on a related topic
-
Sulfát redukující bakterie a záněty střeva
Pavla Fedrová -
Anaerobní střevní bakterie a jejich význam
Žaneta Padevětová -
Bakterie ve sladařském a pivovarském provozu
Kateřina Křesalová -
Mikrobiální kontaminace piva v průběhu skladování
Zbyněk Zemánek