Vliv receptury a délky zrání na obsah polyaminů ve zrajících sýrech – Bc. Andrea Kolková
Bc. Andrea Kolková
Master's thesis
Vliv receptury a délky zrání na obsah polyaminů ve zrajících sýrech
Effect of recipe and time of ripening on the content of polyamines in ripening cheeses
Abstract:
Teoretická část mé diplomové práce se zabývala charakteristikou polyaminů, jejich tvorbou, odbouráváním a účincích v organismu. Praktická část byla zaměřena na stanovení obsahu polyaminů (putrescin, spermin a spermidin) ve zrajícím sýru bez přídavku a s přídavkem lakázy. K analýze byla použita metoda vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Kvantitativně nejvýznamnějším polyaminem ve všech variantách …moreAbstract:
The theoretical part of my thesis was focused on the characteristics of polyamines, their synthesis, degradation and effect in the organism. The practical part was involved on determining the content of polyamines (putrescine, spermine and spermidine) in ripening cheese without addition and with the addition of laccase. The high-performance liquid chromatography method was used for the analysis. Quantitatively …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 20. 4. 2023
Thesis defence
- Date of defence: 30. 5. 2023
- Supervisor: prof. MVDr. Ing. Tomáš Komprda, CSc.
- Reader: Michal Kosař, Ph.D.
Citation record
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendel University in Brno
Faculty of AgriSciencesMaster programme / specializace:
Food and Beverage Human Nutrition / Human Nutrition