Využití bylinných silic při konzervaci potravin – Bc. Jana Vlčková
Bc. Jana Vlčková
Master's thesis
Využití bylinných silic při konzervaci potravin
The use of herbal essential oils in food preservation
Abstract:
Diplomová práce na téma „Využití bylinných silic při konzervaci potravin“ se zabývá přírodními látkami, které vznikají jako sekundární metabolity rostlin – silice. Silice mají různé biologické vlastnosti, které mohou být využity při konzervaci potravin. První část práce shrnuje teoretické poznatky o významu konzervace potravin a dále také popisuje faktory a metody konzervace, které mohou ovlivnit, …moreAbstract:
The diploma thesis „The use of herbal essential oils in food preservation“ deals with natural substances that arise as secondary metabolites of plants – essential oils. Essential oils have various biological properties that can be used in food preservation. The first part summarizes the theoretical knowledge about the importance of food preservation and also describes the factors and methods of preservation …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 14. 4. 2021
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Radka Langová, Ph.D.
- Reader: Jitka Pichová, externi
Citation record
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendel University in Brno
Faculty of AgriSciencesMaster programme / field:
Chemistry and Food Technology / Food Quality and Safety
Theses on a related topic
-
Konzervace potravin pomocí fyzikálních metod
Gabriela Tomášková -
Chemická konzervace potravin a její vliv na lidský organismus
Kateřina Kučerová -
Možnosti aplikace silic z vybraných druhů čeledi Apiaceae pro konzervaci potravin
Markéta Vrbatová -
Tradiční metody konzervování potravin a jejich moderní alternativy
Anna Köppelová -
Využití pulzního elektrického pole při konzervaci potravin
Jakub Reitmeier -
Možnosti využití extraktu konopí pro konzervaci potravin
Lucie Svobodová -
Potential application of plant essential oils for food preservation
Mayda Rojnik -
Analysis of volatile compounds in a value-added jerky by incorporating Ajwain and Thyme essential oils
Elaine Anit