Identifikace alel pro zásobní proteiny obilky tritikale pomocí DNA markerů – Bc. Nikola Svojsíková
Bc. Nikola Svojsíková
Diplomová práce
Identifikace alel pro zásobní proteiny obilky tritikale pomocí DNA markerů
Identification of alleles for storage proteins of triticale caryopsis using DNA markers
Anotace:
Tritikale se řadí mezi amfiploidní druh obilnin a vzniklo křížením pšenice a žita. Jeho pekařská kvalita je podstatně horší, než je tomu u pšenice. Pekařská kvalita je určována jednotlivým složením a obsahem zásobních proteinů. Velký vliv na výslednou kvalitu těsta mají vysokomolekulární a nízkomolekulární gluteninové podjednotky. Mezi zásobní bílkoviny tritikale také patří žitné sekaliny, které působí …víceAbstract:
Triticale belongs to the amphiploid cereals and was derived by crossing wheat and rye. Its baking quality is substantially worse than in wheat. The baking quality is determined by a composition and a content of the storage proteins. Both high and low molecular glutenin subunits have a major effect on the final quality of dough. The secalins of rye belong amongst the storage proteins of triticale, which …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 28. 4. 2016
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: Ing. Tomáš Vyhnánek, Ph.D.
- Oponent: Zdeněk Nesvadba, externi
Citační záznam
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendelova univerzita v Brně
Agronomická fakultaMagisterský studijní program / obor:
Fytotechnika / Biotechnologie rostlin
Práce na příbuzné téma
-
Genetika a šlechtění tritikale
Veronika Šenkyplová -
A role of hyaluronan of different molecular weights in the physiology of dermal fibroblasts
Lucie Vištejnová -
Využití DNA markerů u pšenice s nestandardním zbarvením obilky
Jana Pečinková
Název
Vložil
Vloženo
Práva