Pavla Křečková
Bachelor's thesis
Pěnotvorné vlastnosti mléka
Foaming properties of milk
Abstract:
Pěnotvorné vlastnosti mléka se staly předmětem studia převážně v polovině 20. století, kdy v mlékárenském průmyslu došlo k expanzi vakuově sušeného mléka. V průběhu zpracování mléka může docházet k jeho pěnění, které je nežádoucí, neboť snižuje účinnost jednotlivých procesů a může poškodit výrobní zařízení. Tento jev vzniká například při odstřeďování, odpařování, výtoku mléka z čerpadla a trubek nebo …moreAbstract:
Foaming properties of milk have been subject of studies from the middle of the 20th century, when the manufacture of vacuum dried milk expanded. Milk foaming is undesirable during the processing because it reduces efficiency of some processing steps and can damage the equipment. This phenomenon is connected for example with milk fat separation, evaporation, flow through the pumps and pipes or milk …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 15. 4. 2015
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Miroslava Potůčková
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
KŘEČKOVÁ, Pavla. \textit{Pěnotvorné vlastnosti mléka}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2015. Available from: https://theses.cz/id/hv5p89/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme / field:
Agriculture, Horticulture and Rural Development / Nutrition and Foodstuffs
Theses on a related topic
-
Functional and Environmental Properties of High-Temperature Biochar
Anežka Sedmihradská -
Optimization of production process in milk industry
Sujeewa Buddhasiri -
Mléko a mléčné výrobky ve stravě dětí základních škol
Jiří Kučera -
Effect of calving season and age at first calving on milk production in Czech Fleckvieh cattle
Doris Aikins -
Microbiological parameters of goat´s milk yogurts and sheep´s milk yogurts
Aneta Náplavová -
Staročeské reálie - názvy jídel. Mléko a produkty z mléka
Marie Beňová
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights