Choroby stébel pšenice způsobené houbovými patogeny – Bc. Simona ČEJKOVÁ
Bc. Simona ČEJKOVÁ
Diplomová práce
Choroby stébel pšenice způsobené houbovými patogeny
Wheat stem diseases caused by fungal pathogenes
Anotace:
Diplomová práce charakterizuje pšenici jako významnou plodinu pro výživu lidstva. Zdůvodu vysokého zastoupení obilnin vosevních postupech se houbové choroby stávají stále větší hrozbou pro produkci pšenice. Nejvýznamnější chorobou pat stébel pšenice je stéblolam způsobovaný houbami Oculimacula yallundae a Oculimacula acuformis. Jedná se o patogeny způsobující vysoké ztráty na výnosech se stále zvyšující …víceAbstract:
The thesis characterizes wheat as an important crop for the nutrition of mankind. Due to the high proportion of cereal crops in agricultural production practices, fungal diseases are becoming an increasing threat to wheat production. The most important disease of wheat stalk pathogen is eyespot caused by the fungi Oculimacula yallundae and Oculimacula acuformis. These are pathogens causing high yield …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 2. 5. 2024
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: Mgr. Pavel Matušinský, Ph.D.
Citační záznam
Jak správně citovat práci
ČEJKOVÁ, Simona. Choroby stébel pšenice způsobené houbovými patogeny. Olomouc, 2024. diplomová práce (Mgr.). UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI. Přírodovědecká fakulta
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- Soubory jsou nedostupné.
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI, Přírodovědecká fakultaUNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI
Přírodovědecká fakultaMagisterský studijní program / obor:
Fytopatologie / Fytopatologie
Práce na příbuzné téma
-
Hodnocení odrůd pšenice seté pro ekologický způsob hospodaření
Eliška Suchomelová -
Automatizace hodnocení mrazuvzdornosti pšenice
Barbora Novotná -
Hodnocení reakce odrůd pšenice seté k suchu metodami molekulární biologie
Karolína Sodomová -
Hodnocení obsahu antioxidantů a antioxidační aktivity u vybraných materiálů pšenice seté (Triticum aestivum L.) a pšenice jednozrnky (Triticum monococcum L.)
Radek Šašinka -
Hodnocení obsahu antioxidantů a antioxidační aktivity u vybraných materiálů pšenice seté (Triticum aestivum L.) a pšenice dvouzrnky [Triticum dicoccum Schuebl (Schrank)]
František Šmíd -
Výběr a hodnocení odrůd pšenice seté pro ekologické zemědělství
Milan Opálka -
Výběr a hodnocení odrůd pšenice seté pro ekologické zemědělství
Milan Opálka -
Hodnocení šlechtitelských materiálů pšenice seté z hlediska odolnosti vůči fuzariózám klasu
František Honzíček