Petr Zoulek
Bakalářská práce
Redukce prolaminů při výrobě piva
Reduction of prolamins in beer production
Anotace:
Prolaminy tvoří zásobní část bílkovin v endospermu obilnin, které se používají pro výrobu piva. Aby i lidé citliví na obsah lepku mohli bez obav konzumovat pivo, začaly se v pivovarském průmyslu hledat možnosti, jak jejich obsah snížit na bezpečnou úroveň a výsledky tohoto výzkumu byly zpracovány v této práci. Z pohledu redukce lepkotvorných prolaminů je nejjednodušší možnost vyrábět pivo ze sladovaných …víceAbstract:
Prolamins form the storage part of the proteins in the endosperm of cereals used for beer production. In order to allow gluten-sensitive people to consume beer without fear, the brewing industry has started to look for ways to reduce their content to safe levels, and the results of this research have been compiled in this paper. In terms of reducing gluten-forming prolamins, the simplest option is …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 24. 4. 2023
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 24. 5. 2023
- Vedoucí: Ing. Karel Štěrba, Ph.D.
- Oponent: Tomáš Vaško, Ing.
Citační záznam
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůBakalářský studijní program:
Kvalita potravin a zpracování zemědělských produktů
Práce na příbuzné téma
-
Markery v diagnostice přetrvávající slizniční atrofie, refrakterní celiakie a maligních komplikací u pacientů s celiakií
Barbora Packová -
Vliv celiakie a jejích přidružených onemocnění na kvalitu života a edukaci jedince
Dagmar Černá -
Celiakie – život bez lepku
Vanesa Dávidová -
Enzymy produkované probiotickou bakterií jako alternativa bezlepkové diety.
Michaela Šťastná
Název
Vložil
Vloženo
Práva