Petr Zoulek
Bachelor's thesis
Redukce prolaminů při výrobě piva
Reduction of prolamins in beer production
Abstract:
Prolaminy tvoří zásobní část bílkovin v endospermu obilnin, které se používají pro výrobu piva. Aby i lidé citliví na obsah lepku mohli bez obav konzumovat pivo, začaly se v pivovarském průmyslu hledat možnosti, jak jejich obsah snížit na bezpečnou úroveň a výsledky tohoto výzkumu byly zpracovány v této práci. Z pohledu redukce lepkotvorných prolaminů je nejjednodušší možnost vyrábět pivo ze sladovaných …moreAbstract:
Prolamins form the storage part of the proteins in the endosperm of cereals used for beer production. In order to allow gluten-sensitive people to consume beer without fear, the brewing industry has started to look for ways to reduce their content to safe levels, and the results of this research have been compiled in this paper. In terms of reducing gluten-forming prolamins, the simplest option is …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 24. 4. 2023
Thesis defence
- Date of defence: 24. 5. 2023
- Supervisor: Ing. Karel Štěrba, Ph.D.
- Reader: Tomáš Vaško, Ing.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
ZOULEK, Petr. \textit{Redukce prolaminů při výrobě piva}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2023. Available from: https://theses.cz/id/ibki8m/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme:
Food Quality and Processing of Agricultural Products
Theses on a related topic
-
Markery v diagnostice přetrvávající slizniční atrofie, refrakterní celiakie a maligních komplikací u pacientů s celiakií
Barbora Packová -
Vliv celiakie a jejích přidružených onemocnění na kvalitu života a edukaci jedince
Dagmar Černá -
Celiakie – život bez lepku
Vanesa Dávidová -
Enzymy produkované probiotickou bakterií jako alternativa bezlepkové diety.
Michaela Šťastná
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights