Stanovení obsahu lipidů a profilu mastných kyselin u nových odrůd ovsa – Bc. Jana Florianová
Bc. Jana Florianová
Master's thesis
Stanovení obsahu lipidů a profilu mastných kyselin u nových odrůd ovsa
Determination of lipid content and fatty acid profile in new varieties of oats
Anotácia:
Oves a produkty z něj vyrobené bývají oproti ostatním obilovinám často podhodnocovány a to je s přihlédnutím k vysoké energetické a nutriční hodnotě ovsa velká škoda. Naštěstí v poslední době roste trend zajímat se o tuto obilovinu, která pozitivně ovlivňuje lidské zdraví. Především díky obsahu tuku s vhodným poměrem nasycených, monoenových a polyenových mastných kyselin. Oves má také vysoký obsah …viacAnotácia:
tných kyselin obsahovala odrůda Otakar 95,8 % a nejméně Cavalier B 85,19 %. Nejvíce omega 3 mastných kyselin obsahovala odrůda Seldon B 14,83 % a nejméně naopak Otakar 4,2 %. Aterogenní index se pohyboval od hodnoty 0,23 až po 0,29. Trombogenní index měl hodnoty od 0,36 do 0,54. Nejvyšší hodnoty trombogenního indexu měly obě nahé odrůdy (Kamil a Otakar).Abstract:
Oats and products made from them tend to be underestimated over other cereals, and this is a great deal of damage to the oat's energy and nutritional value. Fortunately, the trend is growing recently to be interested in this cereal that positively affects human health. Especially due to the fat content with a suitable ratio of saturated, monoenic and polyenic fatty acids. Oats also have a high linoleic …viacAbstract:
The thrombogenic index ranged from 0.36 to 0.54. The highest values of the thrombogenic index were both naked varieties (Kamil and Otakar).
Jazyk práce: Czech
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 16. 4. 2018
Obhajoba závěrečné práce
- Vedúci: doc. Ing. Lenka Kouřimská, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
FLORIANOVÁ, Jana. \textit{Stanovení obsahu lipidů a profilu mastných kyselin u nových odrůd ovsa}. Online. Diplomová práca. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2018. Dostupné z: https://theses.cz/id/ica9hc/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme / odbor:
Nutrition and Foodstuffs / Nutrition and Foodstuffs
Práce na příbuzné téma
-
Obsah tuku a profil mastných kyselin v prsnej svalovine brojlerových kurčiat krmených rôznymi značkami krmných zmesí
Tatiana Ruttkayová -
Profil mastných kyselin v typizaci \kur{Arcobacter}-like species
Eliška Kutáková -
Obsah tuku a profil mastných kyselin v hmyzích produktech
Eliška Kučerová -
Vliv antioxidantů na stabilitu a profil n-3 mastných kyselin v doplňcích stravy
Markéta Blažková -
Výživové manipulace u prasat a jejich vliv na profil mastných kyselin ve vepřovém mase
Kateřina Pašková -
Vliv podílu libové svaloviny na profil mastných kyselin ve vepřovém mase
Pavla Holečková -
Vliv rizikových faktorů na profil mastných kyselin membrán erytrocytů a zánětlivou reakci po implantaci koronárního stentu u nemocných s ischemickou chorobou srdeční
Jiří Handl -
Vliv suplementace Chlorella sp. na profil mastných kyselin kravského mléka
Lenka Dědinová
Názov
Vložil
Vložené
Práva