Karotenoidy a fenolické látky barevných odrůd a genotypů pšenice – Ing. Luboš Paznocht
Ing. Luboš Paznocht
Doctoral thesis
Karotenoidy a fenolické látky barevných odrůd a genotypů pšenice
Carotenoids and phenolic compounds of coloured wheat varieties and genotypes
Abstract:
Celozrnné cereálie jsou významným zdrojem nutričně hodnotných látek, jako například karotenoidů, fenolických sloučenin (fenolických kyselin, antokyanů) a mnohých dalších, které jsou silnými antioxidanty. V organismu jsou tyto látky schopné vychytávat volné radikály a bránit tak rozvoji oxidačního stresu. Pro experimenty byly použity pšenice čtyř různých barev zrna (standardní tzv. červené, se žlutým …moreAbstract:
Whole grains are a source of numerous nutritionally important compounds such as carotenoids, phenolic compounds (e.g. phenolic acids, anthocyanins) and others which can act as strong antioxidant agents – they are able to scavenge free radicals in organism and then prevent the development of oxidative stress. Wheat varieties of four different grain colours (red – standard, yellow endosperm, purple pericarp …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 26. 6. 2019
Thesis defence
- Supervisor: prof. Ing. Jaromír Lachman, CSc.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
PAZNOCHT, Luboš. \textit{Karotenoidy a fenolické látky barevných odrůd a genotypů pšenice}. Online. Doctoral theses, Dissertations. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2019. Available from: https://theses.cz/id/icxv23/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesDoctoral programme / field:
Agricultural Specialization / Agricultural Chemistry
Theses on a related topic
-
Dynamika změn obsahu pigmentů lutein epoxidového cyklu u jehlic smrku vystaveného rozdílným světelným podmínkám
Sandra CHARVÁTOVÁ -
Lutein v doplňcích stravy
Miroslav ŠIVEL -
Stanovení biologicky aktivních látek, zejména karotenoidů, pomocí technik hmotnostní spektrometrie a určení vybraných vlastností luteinu
Barbora HRVOLOVÁ -
Porovnání vlastností standardů luteinu pořízených od různých firem
Monika TRUDIČOVÁ -
Stanovení antioxidační aktivity luteinu
Nikola STRAČÁNKOVÁ -
Luteín - filter modrého svetla
Karin ŽÁCKA -
Stanovení celkového luteinu a charakterizace forem jeho výskytu v potravinách a doplňcích stravy
Petra Pavelková -
Termo a fotostabilita luteinu a zeaxantinu - optimalizace extrakce a význam jejich izomerních forem
Barbora HRVOLOVÁ
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights