Martina Svitáková

Bachelor's thesis

Analýza sloučenin fosforu jako konzervantů a reziduí v produktech potravinářské chemie pomocí 31P NMR spektroskopie

Analysis of phosphorus compounds as conservants and residua in food chemistry by the help of 31P NMR spectroscopy
Abstract:
V rámci této bakalářské práce bylo zakoupeno 8 nápojů "colového" typu a jedna čistě přírodní jablečná šťáva. U všech těchto nápojů byla nejdříve změřena jejich elektrická vodivost a jejich pH. Z odparků jednotlivých nápojů byly připraveny vzorky v D2O a DMSO-d6 pro 1H a 31P NMR spektroskopii. Na základě změřených 1H NMR spekter bylo porovnáváno skutečné složení nápoje se složením deklarovaným výrobcem …more
Abstract:
Within this Bachelor thesis, 8 drinks of the "cola" type and one pure natural apple juice were purchased. For all these drinks, their electrical conductivity and their pH were first measured. Samples in D2O and DMSO-d6 for 1H and 31P NMR spectroscopy were prepared from individual drink residua. Based on the measured 1H NMR spectra, the actual composition of the drink was compared with that declared …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 15. 7. 2021
Accessible from:: 31. 12. 2999

Thesis defence

  • Supervisor: prof. Ing. Aleš Růžička, Ph.D.

Citation record

The right form of listing the thesis as a source quoted

Svitáková, Martina. Analýza sloučenin fosforu jako konzervantů a reziduí v produktech potravinářské chemie pomocí 31P NMR spektroskopie. Pardubice, 2021. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická

Full text of thesis

Accessibility: Autor si nepřeje zpřístupnění práce veřejnosti

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • Soubory jsou nedostupné.
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologická

University of Pardubice

Faculty of Chemical Technology

Bachelor programme / field:
Chemistry and Technology of Foodstuffs / Evaluation and Analysis of Foodstuffs