Analýza sloučenin fosforu jako konzervantů a reziduí v produktech potravinářské chemie pomocí 31P NMR spektroskopie – Martina Svitáková
Martina Svitáková
Bachelor's thesis
Analýza sloučenin fosforu jako konzervantů a reziduí v produktech potravinářské chemie pomocí 31P NMR spektroskopie
Analysis of phosphorus compounds as conservants and residua in food chemistry by the help of 31P NMR spectroscopy
Abstract:
V rámci této bakalářské práce bylo zakoupeno 8 nápojů "colového" typu a jedna čistě přírodní jablečná šťáva. U všech těchto nápojů byla nejdříve změřena jejich elektrická vodivost a jejich pH. Z odparků jednotlivých nápojů byly připraveny vzorky v D2O a DMSO-d6 pro 1H a 31P NMR spektroskopii. Na základě změřených 1H NMR spekter bylo porovnáváno skutečné složení nápoje se složením deklarovaným výrobcem …moreAbstract:
Within this Bachelor thesis, 8 drinks of the "cola" type and one pure natural apple juice were purchased. For all these drinks, their electrical conductivity and their pH were first measured. Samples in D2O and DMSO-d6 for 1H and 31P NMR spectroscopy were prepared from individual drink residua. Based on the measured 1H NMR spectra, the actual composition of the drink was compared with that declared …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 15. 7. 2021
Accessible from:: 31. 12. 2999
Thesis defence
- Supervisor: prof. Ing. Aleš Růžička, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
SVITÁKOVÁ, Martina. \textit{Analýza sloučenin fosforu jako konzervantů a reziduí v produktech potravinářské chemie pomocí 31P NMR spektroskopie}. Online. Bachelor's thesis. Pardubice: University of Pardubice, Faculty of Chemical Technology. 2021. Available from: https://theses.cz/id/igev15/.
The right form of listing the thesis as a source quoted
Svitáková, Martina. Analýza sloučenin fosforu jako konzervantů a reziduí v produktech potravinářské chemie pomocí 31P NMR spektroskopie. Pardubice, 2021. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická
Full text of thesis
Accessibility: Autor si nepřeje zpřístupnění práce veřejnosti
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- Soubory jsou nedostupné.
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologickáUniversity of Pardubice
Faculty of Chemical TechnologyBachelor programme / field:
Chemistry and Technology of Foodstuffs / Evaluation and Analysis of Foodstuffs
Theses on a related topic
-
Konzervanty v potravinách
Zdeněk Bačovský -
Konzervanty v kosmetice a jejich aktivita
Ivana Kolářová -
Přírodní konzervanty potravin
Martina Houžvičková -
Karboxylové kyseliny jako konzervanty v kosmetických emulzích
Eva Feldeková -
Konzervanty přírodního původu jako alternativy siřičitanům v potravinách
Martina Kmeťová -
Sensory evaluation of fruit beverages treated with natural preservatives of plant origin
Charanpreet Kaur