Analýza sloučenin fosforu jako konzervantů a reziduí v produktech potravinářské chemie pomocí 31P NMR spektroskopie – Martina Svitáková
Martina Svitáková
Bakalářská práce
Analýza sloučenin fosforu jako konzervantů a reziduí v produktech potravinářské chemie pomocí 31P NMR spektroskopie
Analysis of phosphorus compounds as conservants and residua in food chemistry by the help of 31P NMR spectroscopy
Anotace:
V rámci této bakalářské práce bylo zakoupeno 8 nápojů "colového" typu a jedna čistě přírodní jablečná šťáva. U všech těchto nápojů byla nejdříve změřena jejich elektrická vodivost a jejich pH. Z odparků jednotlivých nápojů byly připraveny vzorky v D2O a DMSO-d6 pro 1H a 31P NMR spektroskopii. Na základě změřených 1H NMR spekter bylo porovnáváno skutečné složení nápoje se složením deklarovaným výrobcem …víceAbstract:
Within this Bachelor thesis, 8 drinks of the "cola" type and one pure natural apple juice were purchased. For all these drinks, their electrical conductivity and their pH were first measured. Samples in D2O and DMSO-d6 for 1H and 31P NMR spectroscopy were prepared from individual drink residua. Based on the measured 1H NMR spectra, the actual composition of the drink was compared with that declared …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 15. 7. 2021
Zveřejnit od: 31. 12. 2999
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: prof. Ing. Aleš Růžička, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
SVITÁKOVÁ, Martina. \textit{Analýza sloučenin fosforu jako konzervantů a reziduí v produktech potravinářské chemie pomocí 31P NMR spektroskopie}. Online. Bakalářská práce. Pardubice: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologická. 2021. Dostupné z: https://theses.cz/id/igev15/.
Jak správně citovat práci
Svitáková, Martina. Analýza sloučenin fosforu jako konzervantů a reziduí v produktech potravinářské chemie pomocí 31P NMR spektroskopie. Pardubice, 2021. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická
Plný text práce
Právo: Autor si nepřeje zpřístupnění práce veřejnosti
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- Soubory jsou nedostupné.
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologickáUniverzita Pardubice
Fakulta chemicko-technologickáBakalářský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Hodnocení a analýza potravin
Práce na příbuzné téma
-
Konzervanty v potravinách
Zdeněk Bačovský -
Konzervanty v kosmetice a jejich aktivita
Ivana Kolářová -
Přírodní konzervanty potravin
Martina Houžvičková -
Karboxylové kyseliny jako konzervanty v kosmetických emulzích
Eva Feldeková -
Konzervanty přírodního původu jako alternativy siřičitanům v potravinách
Martina Kmeťová -
Sensory evaluation of fruit beverages treated with natural preservatives of plant origin
Charanpreet Kaur