Josefína Bujnovská

Bakalářská práce

Sýry a jejich jakost v závislosti na použitém syřidle

Cheeses and Their Quality Depending on the Rennet Used
Anotace:
V bakalářské práci je vysvětlen princip sladkého srážení mléka pomocí syřidla, a jsou charakterizovány a porovnávány jednotlivé typy syřidel – rostlinné, mikrobiální, živočišné a syřidla FPC (chymosin vyrobený fermentací). Práce poukazuje zejména na syřidla využívaná pro komerční výrobu. Syřidla obsahují různé směsí proteolytických enzymů. Ty štěpí peptidickou vazbu κ kaseinu, micely se shlukují, a …více
Abstract:
The bachelor’s thesis explains the principle of milk coagulation using rennet and characterizes and compares the various types of rennet - plant, microbial, animal and FPC (fermentation produced chymosin). The work is carried out mainly on the rennet used for commercial production. The rennet contains various mixtures of proteolytic enzymes. These cleave the peptide bond κ of casein, the micelles clump …více
 
 
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 5. 5. 2020

Obhajoba závěrečné práce

  • Vedoucí: Ing. Alena Saláková, Ph.D.
  • Oponent: Michaela Králová, Ph.D.

Citační záznam

Plný text práce

Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakulta

Mendelova univerzita v Brně

Agronomická fakulta

Bakalářský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Technologie potravin