Sýry a jejich jakost v závislosti na použitém syřidle – Josefína Bujnovská
Josefína Bujnovská
Bachelor's thesis
Sýry a jejich jakost v závislosti na použitém syřidle
Cheeses and Their Quality Depending on the Rennet Used
Abstract:
V bakalářské práci je vysvětlen princip sladkého srážení mléka pomocí syřidla, a jsou charakterizovány a porovnávány jednotlivé typy syřidel – rostlinné, mikrobiální, živočišné a syřidla FPC (chymosin vyrobený fermentací). Práce poukazuje zejména na syřidla využívaná pro komerční výrobu. Syřidla obsahují různé směsí proteolytických enzymů. Ty štěpí peptidickou vazbu κ kaseinu, micely se shlukují, a …moreAbstract:
The bachelor’s thesis explains the principle of milk coagulation using rennet and characterizes and compares the various types of rennet - plant, microbial, animal and FPC (fermentation produced chymosin). The work is carried out mainly on the rennet used for commercial production. The rennet contains various mixtures of proteolytic enzymes. These cleave the peptide bond κ of casein, the micelles clump …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 5. 5. 2020
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Alena Saláková, Ph.D.
- Reader: Michaela Králová, Ph.D.
Citation record
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendel University in Brno
Faculty of AgriSciencesBachelor programme / field:
Chemistry and Food Technology / Food Technology
Theses on a related topic
-
Vliv syřidla na kvalitu sýření mléka
Pavlína Koláčková -
Faktory ovlivňující enzymatické srážení mléka
Irena Stašková -
Variabilita genu kappa-kasein u plemene brown swiss v České republice
Martin Sloupenský -
Vliv genetických variant kaseinu na využitelnost mléka v potravinářství
Helena Kavalcová -
Distribuce molárních frakcí kaseinu u pařených sýrů
Natalia Vladimirovna ONIPCHENKO