Josefína Bujnovská

Bachelor's thesis

Sýry a jejich jakost v závislosti na použitém syřidle

Cheeses and Their Quality Depending on the Rennet Used
Abstract:
V bakalářské práci je vysvětlen princip sladkého srážení mléka pomocí syřidla, a jsou charakterizovány a porovnávány jednotlivé typy syřidel – rostlinné, mikrobiální, živočišné a syřidla FPC (chymosin vyrobený fermentací). Práce poukazuje zejména na syřidla využívaná pro komerční výrobu. Syřidla obsahují různé směsí proteolytických enzymů. Ty štěpí peptidickou vazbu κ kaseinu, micely se shlukují, a …more
Abstract:
The bachelor’s thesis explains the principle of milk coagulation using rennet and characterizes and compares the various types of rennet - plant, microbial, animal and FPC (fermentation produced chymosin). The work is carried out mainly on the rennet used for commercial production. The rennet contains various mixtures of proteolytic enzymes. These cleave the peptide bond κ of casein, the micelles clump …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 5. 5. 2020

Thesis defence

  • Supervisor: Ing. Alena Saláková, Ph.D.
  • Reader: Michaela Králová, Ph.D.

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakulta

Mendel University in Brno

Faculty of AgriSciences

Bachelor programme / field:
Chemistry and Food Technology / Food Technology