Sýry a jejich jakost v závislosti na použitém syřidle – Josefína Bujnovská
Josefína Bujnovská
Bakalářská práce
Sýry a jejich jakost v závislosti na použitém syřidle
Cheeses and Their Quality Depending on the Rennet Used
Anotace:
V bakalářské práci je vysvětlen princip sladkého srážení mléka pomocí syřidla, a jsou charakterizovány a porovnávány jednotlivé typy syřidel – rostlinné, mikrobiální, živočišné a syřidla FPC (chymosin vyrobený fermentací). Práce poukazuje zejména na syřidla využívaná pro komerční výrobu. Syřidla obsahují různé směsí proteolytických enzymů. Ty štěpí peptidickou vazbu κ kaseinu, micely se shlukují, a …víceAbstract:
The bachelor’s thesis explains the principle of milk coagulation using rennet and characterizes and compares the various types of rennet - plant, microbial, animal and FPC (fermentation produced chymosin). The work is carried out mainly on the rennet used for commercial production. The rennet contains various mixtures of proteolytic enzymes. These cleave the peptide bond κ of casein, the micelles clump …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 5. 5. 2020
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: Ing. Alena Saláková, Ph.D.
- Oponent: Michaela Králová, Ph.D.
Citační záznam
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendelova univerzita v Brně
Agronomická fakultaBakalářský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Technologie potravin
Práce na příbuzné téma
-
Vliv syřidla na kvalitu sýření mléka
Pavlína Koláčková -
Faktory ovlivňující enzymatické srážení mléka
Irena Stašková -
Variabilita genu kappa-kasein u plemene brown swiss v České republice
Martin Sloupenský -
Vliv genetických variant kaseinu na využitelnost mléka v potravinářství
Helena Kavalcová -
Distribuce molárních frakcí kaseinu u pařených sýrů
Natalia Vladimirovna ONIPCHENKO