Senzorické hodnocení kančího pachu ve vepřovém mase – Bc. Jana Hrazdirová
Bc. Jana Hrazdirová
Master's thesis
Senzorické hodnocení kančího pachu ve vepřovém mase
Sensory evaluation of boar taint in pork
Abstract:
V první části diplomové práce jsou zpracovány informace o senzorickém hodnocení vepřového masa a také o problematice kančího pachu, který je způsoben akumulací androsteronu, skatolu a v menší míře indolu. U nekastrovaných samců prasat se mohou vyskytovat charakteristické pachutě v závislosti na výskytu právě kančího pachu. Kančí pach je možné eliminovat chirurgickou kastrací, avšak to je časté téma …moreAbstract:
In the first part of the thesis, information is processed on the sensory evaluation of pork and also on the issue of boar taint, which is caused by the accumulation of androsterone, skatole and, to a lesser extent, indole. In non-castrated male pigs, characteristic odors may occur depending on the presence of boar taint. Boar taint can be eliminated by surgical castration, but this is a frequent issue …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 21. 4. 2024
Thesis defence
- Date of defence: 22. 5. 2024
- Supervisor: Ing. Kateřina Zadinová, Ph.D.
- Reader: Luboš Brzobohatý, externi
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
HRAZDIROVÁ, Jana. \textit{Senzorické hodnocení kančího pachu ve vepřovém mase}. Online. Master's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2024. Available from: https://theses.cz/id/iiqer5/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme:
Animal Production
Theses on a related topic
-
Senzorické hodnoceni teffu a výrobků z něj
Kateřina Nedomová -
Senzorické hodnocení kávy z Coffea arabica v závislosti na způsobu přípravy: Testování pomocí senzorického a konzumentského panelu
Markéta Kratochvílová -
Vliv vybraných demografických faktorů na senzorické hodnocení a přijatelnost konzumních druhů mlék
Denisa TOMÁŠKOVÁ -
Výskyt kančího pachu ve vepřovém mase
Barbora Vaniščáková -
Exprese genů ovlivňující kančí pach ve vztahu ke kastraci
Anna Schmidtová -
Vliv zkrmování slunečnice topinamburu na hladinu kančího pachu v tukové tkáni kanců
Vladimír Janovský -
Zastoupení androstenonu, skatolu a indolu v tukové tkáni s ohledem na živou hmotnost kanců
Vendula Malá -
Možnosti eliminace kančího pachu ve výkrmu kanců
Marta Kestlerová
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights