Purinové alkaloidy a jejich účinky na lidský organismus – Aleška Daďová
Aleška Daďová
Bachelor's thesis
Purinové alkaloidy a jejich účinky na lidský organismus
Purine alkaloids and their effects on the human body
Abstract:
Cílem práce bylo zpracovat literární přehled o purinových alkaloidech a jejich vlivu na lidský organismus. Práce se zabývá konkrétně kofeinem, teobrominem a teofylinem. Purinové alkaloidy jsou obsažené v rostlinách některých rodů, například rodu Camellia, Theobroma a Coffea. Kofein je nejrozšířenější psychoaktivní látkou na světě. Konzumace kofeinu má vliv na mnoho funkcí v lidském těle. Ovlivňuje …moreAbstract:
The aim of this study was to elaborate literary survey of purine alkaloids and their influence on human organism. The study deals specifically with caffeine, theobromine and theophylline. Purine alkaloids are contained in plants of some families such as Camellia, Theobroma and Coffea.Caffeine is the world´s most spread psychoactive substance. Caffeine consumption has effects on many functions of a …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 19. 4. 2018
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Zora Kotíková, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
DAĎOVÁ, Aleška. \textit{Purinové alkaloidy a jejich účinky na lidský organismus}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2018. Available from: https://theses.cz/id/ijwaj4/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme / field:
Agriculture, Horticulture and Rural Development / Nutrition and Foodstuffs
Theses on a related topic
-
Účinek kofeinu a placebo kofeinu podaného v kávě a jeho vliv na výsledky testu pozornosti.
Barbora Hořáková -
Vliv zpracování kávy na obsah kofeinu a jeho účinky na lidský organismus
Barbora Odehnalová -
Monitoring mikroorganismů v nutričně vyvážených přesnídávkách a vliv přírodních extraktů na výskyt mikroorganismů
Rozálie Peřinová
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights