Nikol Zahradníková

Bachelor's thesis

Fosfolipidy v potravinách

Phospholipids in food
Abstract:
Podstatou této práce je poukázat na pestré účinky fosfolipidů, které jsou v současné době nedoceněny. Jelikož jsou fosfolipidy součástí všech buněčných membrán je první část věnována popisu jejich základní charakteristiky, trávení a biologického významu v živém organismu. Jednotlivé fosfolipidy se liší i benefity, které poskytují našemu organismu. Další část je zaměřena na význam využití v potravinářství …more
Abstract:
The main goal of this thesis is to highlight the benefits of phospholipids, which are currently underappreciated. The first part is devoted to a description of their basic characteristics, digestion and biological importance in living organism. Phospholipids differ in the benefits they provide to our organism. The next part focuses on the importance of their use in the food industry. In this sector …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 28. 4. 2023

Thesis defence

  • Date of defence: 6. 6. 2023
  • Supervisor: Mgr. Milena Matejovičová, Ph.D.
  • Reader: Lukáš Dvořák, Ing.

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakulta