Stanovení vitaminu C v zelenině po tepelné úpravě – Bc. Zuzana MARTINKOVÁ
Bc. Zuzana MARTINKOVÁ
Master's thesis
Stanovení vitaminu C v zelenině po tepelné úpravě
Ascorbic acid determination in vegetable after heat treatment
Anotácia:
V práci je charakterizován vitamin C a kyselina askorbová, jeho vlastnosti, reaktivita, fyziologické působení, výskyt v potravinách a ztráty během technologického zpracování potravin. Je popsáno i tepelné zpracování potravin a chromatografické metody pro stanovení vitaminu C, se zaměřením na metodu HPLC. Praktická část je zaměřena na stanovení vitaminu C (kys.askorbové) v zelenině (brokolice, květák …viacAbstract:
The thesis deals with charakterization of vitamin C (ascorbic acid) - its properties, reactivity, physiological results, foods sources and losses during thermal processing. The thermal processing of foods and chromatographic methods for vitamin C determination, especially HPLC method, are also described. The practical part is focused on the determination of vitamin C (ascorbic acid) in vegetables …viac
Jazyk práce: Czech
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 20. 5. 2010
Identifikátor:
14690
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 3. 6. 2010
Citační záznam
Jak správně citovat práci
MARTINKOVÁ, Zuzana. Stanovení vitaminu C v zelenině po tepelné úpravě. Zlín, 2010. diplomová práce (Ing.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Plný text práce
Právo: Autor si přeje zpřístupnit práci veřejnosti až od
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlny text prace je k dispozici v elektronicke podobe
Tomas Bata University in Zlín
Faculty of TechnologyMaster programme / odbor:
Chemistry and food technologies / Technology, hygiene and economics of food production
Práce na příbuzné téma
-
Vitamin C z pohledu nutričního terapeuta
Adriana Navrátilová -
Obsah vitaminu C v ovocných šťávách a pyré
Markéta Kubecová -
Změny obsahu vitaminu C ve vybraných plodinách čeledi Solanaceae vlivem tepelných úprav.
Karolína Novotná -
Změny obsahu vitaminu C v ve vybraných plodinách vlivem tepelných úprav.
Karolína Nováková -
Vliv tepelné úpravy na obsah vitamínů C v zelenině
Denisa Tocháčková -
Zjištění obsahu vitamínu C ve vybraném rostlinném materiálu, porovnání vlivů různých úprav na jeho obsah
Lucie Kotlandová -
Vliv tepelné úpravy na obsah vitamínů C v zelenině
Denisa Tocháčková -
Obsah vitaminu C v ovocných šťávách a pyré
Markéta Kubecová