Hodnocení antioxidačního potenciálu rostlinných produktů –
,
Habilitační práce
Hodnocení antioxidačního potenciálu rostlinných produktů
Evaluation of the antioxidant potential of plant products
Anotace:
Rostlinné produkty jako jsou ovoce, zelenina, koření a byliny patří k významným složkám stravy lidí, a to nejen kvůli jejich organoleptickým vlastnostem, ale i vzhledem k přítomnosti látek, které pozitivně ovlivňují lidské zdraví. Jde o antioxidační složky jako jsou polyfenolické sloučeniny, kam se řadí fenolické kyseliny, flavonoidy, antokyany a katechiny. V současné době se neustále zvyšují nároky …víceAbstract:
Plant products such as fruits, vegetables, spices and herbs are important components of human diet, not only because of their organoleptic properties, but also due to the presence of compounds that positively affect human health. These are antioxidant components such as polyphenolic compounds, which include phenolic acids, flavonoids, anthocyanins and catechins. Currently, consumer demands for high …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 15. 12. 2022
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 27. 3. 2023
- Oponent: Martin Koudela, Ph.D., doc. Ing., Jozef Golian, externi, Magdaléna Valšíková Frey, externi
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendelova univerzita v Brně
Agronomická fakultaHabilitační řízení:
nedefinovano
Práce na příbuzné téma
-
Vliv extrakčních podmínek na antioxidační potenciál bylinných extraktů
Lucie Mišeková -
Antioxidační potenciál bylin rodu Mentha
Júlia Hodáková -
Vliv zdroje selenu na antioxidační potenciál laboratorních potkanů
Markéta Buriánková -
Antioxidační potenciál Yerba maté v závislosti na skladovacích podmínkách
Lucie Hloušková -
Antioxidační aktivita vybraných druhů jedlých hub a nastínění jejich možné aplikace ve vývoji funkčních potravin
Lucie Kubátová -
Využití antioxidační aktivity rostlin čeledi hluchavkovitých v potravinách a výživě
Diana Chrpová -
Významné antioxidanty a antioxidační aktivita ve vybraných druzích obilovin
Martin Liška -
Antioxidant activity of hot water infusions and subcritical water extracts from teas and tea-like plants
Kateřina Berková