Schopnost bifidobakterií utilizovat umělá sladidla a cukerné alkoholy jako jediný zdroj energie (DP) – Bc. Hana Stachová
Bc. Hana Stachová
Diplomová práce
Schopnost bifidobakterií utilizovat umělá sladidla a cukerné alkoholy jako jediný zdroj energie (DP)
The ability of bifidobacteria to utilize artificial sweeteners and sugar alcohols as a sole energy source
Anotace:
Obsah této práce byl zaměřen na testování schopnosti bifidobakterií utilizovat umělá sladidla a cukerné alkoholy jako jediný zdroj energie. Předpokladem práce bylo, že schopnost metabolizovat tyto látky budou mít pouze některé druhy bifidobakterií a že tato vlastnost bude kmenově specifická. Obecně jsou umělá sladidla velmi kontroverzním tématem ve vědecké komunitě a společnosti. Stále není natolik …víceAbstract:
The aim of this thesis was focused on testing the ability of bifidobacteria to utilize artificial sweeteners and sugar alcohols as the only source of energy. The premise of the work was that only some species of bifidobacteria will have the ability to metabolize these substances and that this property will be strain specific. In general, artificial sweeteners are controversial topic in the scientific …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 13. 4. 2022
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: doc. Ing. Šárka Musilová, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
STACHOVÁ, Hana. \textit{Schopnost bifidobakterií utilizovat umělá sladidla a~cukerné alkoholy jako jediný zdroj energie (DP)}. Online. Diplomová práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2022. Dostupné z: https://theses.cz/id/j3goe5/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůMagisterský studijní program:
Výživa a potraviny
Práce na příbuzné téma
-
Schopnost bakterií využívat syntetická sladila a cukerné alkoholy jako zdroj energie
Tereza Procházková -
Schopnost bakterií využívat syntetická sladila a cukerné alkoholy jako zdroj energie
Tereza Procházková -
Probiotika a jejich význam pro zdravý gastrointestinální trakt člověka
Iva Opletalová -
Probiotika a jejich význam z hlediska lidského zdraví
Petra ŠTROBLOVÁ -
Analýza marketingového mixu ve farmaceutickém průmyslu se zaměřením na probiotika
Filip Vach -
Probiotika ve výživě seniorů
Pavlína Zemenová -
Probiotika a laktózová intolerance
Denisa Hrúzová -
Probiotika a enterální výživa jako podpůrné terapie Crohnovy choroby
Karolína Hlaváčová
Název
Vložil
Vloženo
Práva