Stanovení GMO v potravinách pomocí metody PCR: sója a sójové výrobky – Mgr. Dana Vargová
Mgr. Dana Vargová
Bachelor's thesis
Stanovení GMO v potravinách pomocí metody PCR: sója a sójové výrobky
The analysis of GMO in the food by PCR method: soya and soya products
Abstract:
Transgenní sója je jednou z nejrozšířenějších geneticky modifikovaných plodin. Je známá pod obchodním názvem Roundup Ready (RR) sója od firmy Monsanto. RR sója je odolná vůči glyfosátu, který je účinnou složkou totálního herbicidu Roundup. Odolnost je dána vloženým genem z bakterie Agrobakterium tumefaciens, který produkuje bakteriální enzym 5 enolpyruvyl¬šikimát 3 fosfát syntázu (CP4-EPSPS). V této …moreAbstract:
Transgenic soybean is one of the most widespread genetically modified crop plants. It is known under the trade name Roundup Ready (RR), soybean developed by Monsanto Company. RR soybean is resistant to glyphosate, the active ingredient of the herbicide Roundup, as a weed control agent. Glyphosate resistance results from the incorporation of an Agrobacterium-derivated 5-enol-pyruvyl-shikimate-3-phosphatesynthase …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 13. 5. 2009
Identifier:
https://is.muni.cz/th/kk3k0/
Thesis defence
- Date of defence: 15. 6. 2009
- Supervisor: prof. RNDr. Omar Šerý, Ph.D.
Citation record
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakultaMasaryk University
Faculty of ScienceBachelor programme / field:
Biochemistry / Biochemistry
Theses on a related topic
-
Regulace a restrikce geneticky modifikovaných plodin v EU
František Polák -
Informovanost veřejnosti o problematice geneticky modifikovaných organismů
Erika Liškutínová -
Rozdílné přístupy k potravinám obsahujícím geneticky modifikované plodiny
Alexander Sorokin -
Ochrana životního prostředí a zdraví před nepříznivými vlivy geneticky modifikovaných organismů
Jan Foldyna -
Aktuální situace v pěstování geneticky modifikovaných odrůd polních plodin v Evropské unii
Markéta Vlachová -
Nové trendy vývoje geneticky modifikovaných potravin a surovin
Kristýna Šimáková -
Faktory ovlivňující pěstování geneticky modifikovaných plodin ve vybraných zemích Jihovýchodní Asie
Kristýna Juráková -
Geneticky modifikované organismy a veřejnost
Magdaléna TENGLEROVÁ