Bc. Blanka SVOBODOVÁ

Master's thesis

Jedlé květy vybraných druhů planých rostlin a jejich zdravotní a gastronomický význam

Edible flowers of selected of wild plants and their health and gastronomic importance
Abstract:
Cílem diplomové práce bylo zpracovat problematiku jedlých květů, konkrétně luční květy rostlin. V práci jsou z pohledu zdravotního a gastronomického charakterizovány květy: čekanky obecné, smetanky lékařské, bezu černého, sedmikrásky chudobky, jetele plazivého, šalvěje luční, šťovíku kyselého, violky rolní, pažitky pobřežní a kozí brady. Praktická část diplomové práce hodnotí: antimikrobiální aktivitu …more
Abstract:
Purpose of the thesis was to define the problems of edible flowers, specifically meadow flowers. In the thesis are characterized plants for the perspective of medical and culinary: chicory, dandelion, elder, daisy daisies, clover, meadow sage, sorrel, sour, violet cress, chives and salsify. The practical part evaluates : antimicrobial activity, content polyfenolytiction and antioxidant activities of …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 20. 5. 2011
Identifier: 21574

Thesis defence

  • Supervisor: Ing. Jiří Mlček, Ph.D.

Citation record

The right form of listing the thesis as a source quoted

SVOBODOVÁ, Blanka. Jedlé květy vybraných druhů planých rostlin a jejich zdravotní a gastronomický význam. Kroměříž, 2011. diplomová práce (Ing.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická

Full text of thesis

Accessibility: Autor si přeje zpřístupnit práci veřejnosti až od 20. 05. 2011

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická
Plny text prace je k dispozici v elektronicke podobe

Tomas Bata University in Zlín

Faculty of Technology

Master programme / field:
Chemistry and food technologies / Technology, hygiene and economics of food production