Jedlé květy vybraných druhů planých rostlin a jejich zdravotní a gastronomický význam – Bc. Blanka SVOBODOVÁ
Bc. Blanka SVOBODOVÁ
Diplomová práce
Jedlé květy vybraných druhů planých rostlin a jejich zdravotní a gastronomický význam
Edible flowers of selected of wild plants and their health and gastronomic importance
Anotace:
Cílem diplomové práce bylo zpracovat problematiku jedlých květů, konkrétně luční květy rostlin. V práci jsou z pohledu zdravotního a gastronomického charakterizovány květy: čekanky obecné, smetanky lékařské, bezu černého, sedmikrásky chudobky, jetele plazivého, šalvěje luční, šťovíku kyselého, violky rolní, pažitky pobřežní a kozí brady. Praktická část diplomové práce hodnotí: antimikrobiální aktivitu …víceAbstract:
Purpose of the thesis was to define the problems of edible flowers, specifically meadow flowers. In the thesis are characterized plants for the perspective of medical and culinary: chicory, dandelion, elder, daisy daisies, clover, meadow sage, sorrel, sour, violet cress, chives and salsify. The practical part evaluates : antimicrobial activity, content polyfenolytiction and antioxidant activities of …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 20. 5. 2011
Identifikátor:
21574
Obhajoba závěrečné práce
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
SVOBODOVÁ, Blanka. \textit{Jedlé květy vybraných druhů planých rostlin a jejich zdravotní a gastronomický význam}. Online. Diplomová práce. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická. 2011. Dostupné z: https://theses.cz/id/ja3p6s/.
Jak správně citovat práci
SVOBODOVÁ, Blanka. Jedlé květy vybraných druhů planých rostlin a jejich zdravotní a gastronomický význam. Kroměříž, 2011. diplomová práce (Ing.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Plný text práce
Právo: Autor si přeje zpřístupnit práci veřejnosti až od 20. 05. 2011
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlny text prace je k dispozici v elektronicke podobe
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Fakulta technologickáMagisterský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Práce na příbuzné téma
-
Jedlé květy a jejich rizikové obsahové látky
Klára Němečková -
Obsahové látky planých rostlin používaných jako zelené koření
Vanda Doležalová -
Přírodní léčivé látky
Nikola Kormundová -
Léčivé účinky jakonu &-lt;i&-gt;(Smallanthus sonchifolius)&-lt;/i&-gt;
Thomas Brenner -
Stanovení vybraných antioxidantů a antioxidační aktivity u směsí müsli s jedlými květy
Kristýna Ondroušková -
Obsah flavonoidů a dalších antioxidantů v jedlých květech
Eliška Tvrzníková -
Obsahové látky jedlých květů a jejich antioxidační aktivita
Eliška Tvrzníková -
Bavorská gastronomie
Šebela Šebela