Kyselina kávová jako nový fluorescenční marker kvality nápojů – Veronika Vodová
Veronika Vodová
Bachelor's thesis
Kyselina kávová jako nový fluorescenční marker kvality nápojů
Caffeic acid as a new fluorescent marker of beverage quality
Anotácia:
Práce byla zaměřena na studium fotochemického chování kyseliny kávové (KK) se zřetelem na hodnocení kvality nápojů. Tato organická kyselina se vyskytuje v různých nápojích přírodního původu, jako jsou révová vína, džusy nebo čaje. KK vykazuje velmi zajímavé fotochemické chování, které je ovlivněno prostředím, ve kterém se KK nachází. Bude-li se měnit kvalita nápoje například z pohledu pančování, zákonitě …viacAbstract:
The work was focused on the study of the photochemical behaviour of caffeic acid (KK) with focus on the evaluation of quality of beverages. This organic acid is found in various beverages of natural origin, such as grape wines, juices, or teas. KK shows a very interesting photochemical behaviour, which is influenced by the environment in which it is found. If the quality of drinks changes, for example …viac
Jazyk práce: Czech
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 28. 4. 2023
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 7. 6. 2023
- Vedúci: Ing. Lukáš Nejdl, Ph.D.
- Oponent: Filip Mravec, externi
Citační záznam
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendel University in Brno
Faculty of AgriSciencesBachelor programme:
Food Technology
Práce na příbuzné téma
-
Příprava transgenních linií vojtěšky seté (Medicago sativa L.) exprimujících fluorescenční marker aktinového cytoskeletu
Adéla JERMÁŘOVÁ -
Charakterizace transgenních linií vojtěšky seté (Medicago sativa L.) se sníženou expresí SIMKK a SIMK ko-exprimujících fluorescenční marker tubulinového cytoskeletu
Adéla MAZUCHOVÁ -
Příprava transgenních kataninových linií rostlin Arabidopsis thaliana nesoucích fúzní protein s fluorescenčním markerem u vybraných KATANIN1 mutantů.
Markéta TRAJEROVÁ -
Geneze minerální vody na Ondrášovsku
Bibiána Pasternáková -
Struktura termální minerální vody Pasohlávky – Mušov
Monika Chladilová -
Prodej balené vody v ČR v environmentálních a ekonomických souvislostech
Nikola Procházková -
Vliv obsahu minerálních látek na senzorické vlastnosti pitné a minerální vody
Martin Švácha -
Revitalizace jímacího území léčivé minerální vody Šaratice v k.ú. Nesvačilka
Břetislav Rohel