Stanovení vybraných biologicky aktivních látek ve šťávách z exotického ovoce – Bc. Klára Jégrová
Bc. Klára Jégrová
Diplomová práce
Stanovení vybraných biologicky aktivních látek ve šťávách z exotického ovoce
Determination of selected biologically active compounds in exotic fruit juices
Anotace:
Diplomová práce pojednává o vybraných biologicky aktivních látkách v exotickém ovoci, dále o specifikách pěstování vybraných druhů exotického ovoce na Sicílii, odkud byly přivezeny analyzované vzorky. V předložené práci byl stanoven obsah celkových polyfenolů, celkových flavonoidů a vitaminu C v připravených čerstvých šťávách z granátového jablka, opuncie mexické, kiwi, pomeranče Tarocco a Navellino …víceAbstract:
The diploma thesis deals with selected biologically active compounds in exotic fruits, as well as the cultivation specifics of selected types of exotic fruits in Sicily, from where the analyzed samples were brought. The content of total polyphenols, total flavonoids and vitamin C in prepared fresh juices from pomegranate, prickly pear, kiwi, Tarocco and Navellino oranges, lemon and lime was determined …víceKlíčová slova
exotické ovoce polyfenoly flavonoidy vitamin C HPLC spektrofotometrie antioxidanty šťáva
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 4. 5. 2022
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 30. 5. 2022
- Vedoucí: Ing. Jana Simonová, Ph.D.
- Oponent: Radka Kočí, externi
Citační záznam
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendelova univerzita v Brně
Agronomická fakultaMagisterský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Jakost a zdravotní nezávadnost potravin
Práce na příbuzné téma
-
Význam exotického ovoce ve výživě české populace
Dita Vrkoslavová -
Polyfenoly a antioxidanty u povijnice batátové (Ipomoea batatas)
Terezie Husarová -
Stanovení polyfenolů, flavonoidů a studie antioxidační aktivity u směsí mouk miličky habešské
Eva Kotásková -
Vliv konzervačních metod a doby skladování na obsah vitaminu C v ovocných šťávách
Gabriela Tomášková -
Obsah vitaminu C v ovocných šťávách a pyré
Markéta Kubecová -
Účinek tepelného zpracování na obsah vitamínu C v ovocném džusu
Tereza Rodovská -
Vliv způsobu zpracování ovoce na obsah vitamínu C v produktech z plodů rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides)
Aneta Štěpánová -
Využití metody HPLC na hodnocení ovocných šťáv
Kristýna Spurná