Monitoring komenzálních anaerobních bakterií v dutině ústní a střevě člověka – Bc. Renata Tomešová
Bc. Renata Tomešová
Diplomová práce
Monitoring komenzálních anaerobních bakterií v dutině ústní a střevě člověka
Monitoring of commensal anaerobic bacteria in the human oral cavity and intestine
Anotace:
V lidském gastrointestinálním traktu nalezneme velké množství mikroorganismů, které mají zásadní funkce při udržování zdraví člověka. Typickými zástupci jak v dutině ústní, tak ve střevě člověka, jsou komenzální bakterie z čeledi Bifidobacteriaceae. Za určitých podmínek však některé bakteriální taxony mohou být spojovány i s nežádoucími efekty. V této souvislosti jsou diskutovány bakterie rodu Fusobacterium …víceAbstract:
In the human gastrointestinal tract, we find many microorganisms that have a fundamental function in maintaining human health. Typical representatives both in the oral cavity and in the human intestine are commensal bacteria from the Bifidobacteriaceae family. Under certain conditions, however, some bacterial taxa may also be associated with undesirable effects. In this context, bacteria of the genus …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 22. 4. 2024
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 24. 5. 2024
- Vedoucí: Ing. Nikol Modráčková, Ph.D.
- Oponent: Gabriela Krausová, externi
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
TOMEŠOVÁ, Renata. \textit{Monitoring komenzálních anaerobních bakterií v dutině ústní a střevě člověka}. Online. Diplomová práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2024. Dostupné z: https://theses.cz/id/jvnr27/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůMagisterský studijní program:
Výživa a potraviny
Práce na příbuzné téma
-
Kultivační vyšetření moči s využitím podpůrných metod (biochemická analýza, mikroskopie, prodloužená kultivace, anaerobní kultivace)
Markéta ČERNÍKOVÁ -
Optimalizace kultivace mesenchymálních kmenových buněk v bioreaktoru
Jaroslav Perdoch -
Možnosti využití suspenzní kultivace savčích buněčných linií na syntetických mikronosičích v bioreaktoru
Sabina Hřibová -
Optimalizace podmínek kultivace řas a sinic polárních oblastí s využitím různých kultivačních přístupů
Lucie Dostálová -
Srovnání různých typů kultivace nádorových buněčných linií spinocelulárního karcinomu v oblasti hlavy a krku s ohledem na účinnost cytostatik
Markéta Lišková -
Optimalizace podmínek kultivace fotolitotrofních sirných bakterií a jejich využití pro čištění bioplynu
Martin Struk -
Sledování metabolismu isoflavonů během kultivace bachorové tekutiny v bioreaktoru za podmínek subakutní acidózy
Emílie Kratochvílová -
Suspenzní kultivace buněčné linie MDBK a produkce viru IBR (bovinní rhinotracheida) v bioreaktoru
Filip Ondrušek
Název
Vložil
Vloženo
Práva