Bc. Veronika Křešťáková

Bakalářská práce

Role receptoru CD36 ve vnímání chuti mastných kyselin

The role of CD36 receptor in the perception of taste of fatty acids
Anotace:
Receptor CD36 je široce rozšířeným membránovým proteinem, který je schopen vázat mnoho ligandů včetně proteinů či patogenů. Vyskytuje se v různých typech buněk a jeho přítomnost byla prokázána také v chuťových buňkách hrazených papil na jazyku. Zde je schopen vázat mastné kyseliny s dlouhými řetězci a přepravovat je do buňky, kde následuje kaskáda dějů, které vyústí k signalizaci nervového vzruchu …více
Abstract:
CD36 receptor is a widely spread membrane protein which it is capable of binding many ligands including proteins or pathogens. It is present in many types of cells and its presence has also been demonstrated in the taste buds of circumvallate papillae on tongue. There, it is able to bind long chain fatty acids and transport them into the cells, followed by a cascade of events that leads to nerve signaling …více
 
 
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 14. 5. 2018

Obhajoba závěrečné práce

  • Obhajoba proběhla 12. 6. 2018
  • Vedoucí: prof. RNDr. Omar Šerý, Ph.D.
  • Oponent: Mgr. Alena Hloušková, Ph.D.

Citační záznam

Plný text práce

Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:
  • světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta

Masarykova univerzita

Přírodovědecká fakulta

Bakalářský studijní program / obor:
Biochemie / Biochemie