Bc. Irena Šplíchalová

Bakalářská práce

Fytosteroly

Phytosterols
Anotace:
Fytosteroly jsou přírodní složky vyskytující se ve všech potravinách rostlinného původu. Nejhojněji se v potravinách vyskytuje sitosterol, kampesterol a stigmasterol. V lidské stravě jsou hlavním zdrojem fytosterolů rostlinné tuky a oleje. Západní strava poskytuje denně přibližně 200 - 300 mg. Dřívější práce publikují snížení krevní hladiny celkového a LDL-cholesterolu o10% a 10-15% do tří týdnů při …více
Abstract:
The phytosterols are natural components which are in all of the foodstuff of the vegetable origin. The sitosterol, campesterol and stigmasterol occures most frequently in the foodstuff. A vegeteble fat and oil are the main source of the phytosterols in a human diet. The western diet provides approximately 200 - 300 mg of phytosterols per day. Any earlier studies have showed a decrease of blood level …více
 
 
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 16. 5. 2007

Obhajoba závěrečné práce

  • Obhajoba proběhla 7. 6. 2007
  • Vedoucí: doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc.
  • Oponent: Mgr. Martin Forejt, Ph.D.

Citační záznam

Plný text práce

Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:
  • světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Lékařská fakulta

Masarykova univerzita

Lékařská fakulta

Bakalářský studijní program / obor:
Specializace ve zdravotnictví / Výživa člověka