Jakub Dvořák

Bakalářská práce

Využití odpadních bílkovin ze separace kuřecího masa

Utilisation of Protein By-Products from Chicken Deboner Residue
Anotace:
Tato práce se zaměřuje na extrakci želatiny z kuřecího kostního separátu jakožto vedlejšího produktu zpracování kuřat. Celosvětová produkce odpadu z drůbežího zpracování činila v roce 2018 50 miliard tun. Nežádoucí látky jsou z výchozí suroviny odstraněny pomocí 0,2M NaCl a 0,03M NaOH. Kolagen je následně opracován proteolytickým enzymem a při extrakci je použita metoda dvoufaktorových pokusů. Jako …více
Abstract:
This work focuses on the extraction of gelatin from mechanically separated meat, which is a by-product of chicken processing. World production of poultry waste amounted to 50 billion tons in 2018. Using 0.2M NaCl and 0.03M NaOH for pre-treatment. Collagen was treated with a proteolytic enzyme and the method of two-factor experiments is used during extraction. Temperature (70-90 °C) and extraction time …více
 
 
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 22. 5. 2020

Obhajoba závěrečné práce

  • Vedoucí: doc. Ing. Pavel Mokrejš, Ph.D.

Citační záznam

Jak správně citovat práci

Dvořák, Jakub. Využití odpadních bílkovin ze separace kuřecího masa. Zlín, 2020. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická

Plný text práce

Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická
Plny text prace je k dispozici v elektronicke podobe

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Fakulta technologická

Bakalářský studijní program / obor:
Chemie a technologie materiálů / Polymerní materiály a technologie