Eliminace kančího pachu ve výkrmu kanců. – Klára Rusiňáková
Klára Rusiňáková
Bakalářská práce
Eliminace kančího pachu ve výkrmu kanců.
Elimination of boar taint in boar fattening
Anotace:
Kančí pach se vyskytuje u nekastrovaných kanců a způsobuje nepříjemný zápach a chuť u vepřového masa. Tuto vadu způsobují 3 hlavní komponenty a to androstenon, skatol a indol. Androstenon se tvoří, stejně jako testosteron, v Leydigových buňách varlat z prekurzoru cholesterolu. Syntéza skatolu a indolu probíhá v trávicím traktu za pomoci střevních bakterií z dostupné aminokyseliny tryptofanu. Degradace …víceAbstract:
Boar taint is occurred in non-castrated boars and causes unpleasant odor and taste in pork meat. This defect is caused by 3 main components such as androstenone, skatole and indole. Androstenone is produced, like testosterone, in Leydig cells of testis from precursore cholesterol. Synthesis of skatole and indole takes place in digestive system with the help of gut bacteria from available amino acid …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 20. 4. 2023
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 24. 5. 2023
- Vedoucí: Ing. Kateřina Zadinová, Ph.D.
- Oponent: Kamila Pokorná, Ph.D.
Citační záznam
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůBakalářský studijní program / obor:
Zemědělství, zahradnictví a rozvoj venkova / Chovatelství
Práce na příbuzné téma
-
Vliv zkrmování slunečnice topinamburu na hladinu kančího pachu v tukové tkáni kanců
Vladimír Janovský -
Možnosti eliminace kančího pachu ve výkrmu kanců
Marta Kestlerová -
Exprese genů ovlivňující kančí pach ve vztahu ke kastraci
Anna Schmidtová -
Vliv zkrmování slunečnice topinamburu na hladinu kančího pachu v tukové tkáni kanců
Vladimír Janovský -
Možnosti eliminace kančího pachu ve výkrmu kanců
Marta Kestlerová -
Kastrace kanečků a minimalizace výskytu kančího pachu
Jan Lujka -
Zastoupení androstenonu, skatolu a indolu u vybraných genotypů prasat
Petra Vaníčková -
Vliv krmných aditiv na hladinu skatolu a indolu u vykrmovaných kanečků
Eliška Císařová
Název
Vložil
Vloženo
Práva