Klára Rusiňáková
Bachelor's thesis
Eliminace kančího pachu ve výkrmu kanců.
Elimination of boar taint in boar fattening
Abstract:
Kančí pach se vyskytuje u nekastrovaných kanců a způsobuje nepříjemný zápach a chuť u vepřového masa. Tuto vadu způsobují 3 hlavní komponenty a to androstenon, skatol a indol. Androstenon se tvoří, stejně jako testosteron, v Leydigových buňách varlat z prekurzoru cholesterolu. Syntéza skatolu a indolu probíhá v trávicím traktu za pomoci střevních bakterií z dostupné aminokyseliny tryptofanu. Degradace …moreAbstract:
Boar taint is occurred in non-castrated boars and causes unpleasant odor and taste in pork meat. This defect is caused by 3 main components such as androstenone, skatole and indole. Androstenone is produced, like testosterone, in Leydig cells of testis from precursore cholesterol. Synthesis of skatole and indole takes place in digestive system with the help of gut bacteria from available amino acid …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 20. 4. 2023
Thesis defence
- Date of defence: 24. 5. 2023
- Supervisor: Ing. Kateřina Zadinová, Ph.D.
- Reader: Kamila Pokorná, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
RUSIŇÁKOVÁ, Klára. \textit{Eliminace kančího pachu ve výkrmu kanců.}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2023. Available from: https://theses.cz/id/kkrkkj/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme / field:
Agriculture, Horticulture and Rural Development / Animal Production
Theses on a related topic
-
Vliv zkrmování slunečnice topinamburu na hladinu kančího pachu v tukové tkáni kanců
Vladimír Janovský -
Možnosti eliminace kančího pachu ve výkrmu kanců
Marta Kestlerová -
Exprese genů ovlivňující kančí pach ve vztahu ke kastraci
Anna Schmidtová -
Vliv zkrmování slunečnice topinamburu na hladinu kančího pachu v tukové tkáni kanců
Vladimír Janovský -
Možnosti eliminace kančího pachu ve výkrmu kanců
Marta Kestlerová -
Kastrace kanečků a minimalizace výskytu kančího pachu
Jan Lujka -
Zastoupení androstenonu, skatolu a indolu u vybraných genotypů prasat
Petra Vaníčková -
Vliv krmných aditiv na hladinu skatolu a indolu u vykrmovaných kanečků
Eliška Císařová
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights