Karotenoidy v potravinách - biochemie karotenoidů, výskyt v potravinách, možnosti stanovení – Ing. Lucie Šilhová
Ing. Lucie Šilhová
Bachelor's thesis
Karotenoidy v potravinách - biochemie karotenoidů, výskyt v potravinách, možnosti stanovení
Carotenoids in foodstuff - biochemistry of carotenoids, presence in foodstuff, analysis
Anotácia:
Karotenoidy jsou intenzivně zbarvené, v tucích rozpustné pigmenty přítomné v mnoha potravinách, jako jsou ovoce, zelenina či ryby. Tyto pigmenty lze rozdělit do dvou skupin. První skupinou jsou karoteny (např. ß-karoten či lykopen) a druhou xantofyly (např. lutein či ß-kryptoxanthin). Z hlediska lidského zdraví mají karotenoidy významný vliv pro prevenci onemocnění jako jsou karcinogenní onemocnění …viacAbstract:
Carotenoids are intensively coloured, in fats soluble biocompounds that are abundant as pigments in foodstuff, for example fruit, vegetable and/or fishes. This colourants are divided into two groups. First group are carotenes (e.g. beta-carotene or lycopene) and second group are xanthophylls (e.g. lutein or beta-cryptoxanthin). From the standpoint of the human health carotenoids have significant effect …viac
Jazyk práce: Czech
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 23. 6. 2010
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 1. 9. 2010
- Vedúci: RNDr. Lucie Korecká, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
ŠILHOVÁ, Lucie. \textit{Karotenoidy v potravinách - biochemie karotenoidů, výskyt v potravinách, možnosti stanovení} Online. Bakalárska práca. Pardubice: Univerzita Pardubice, Faculty of Chemical Technology. 2010. Dostupné z: https://theses.cz/id/km6hvb/. [cit. 2024-04-19].
Jak správně citovat práci
Šilhová, Lucie. Karotenoidy v potravinách - biochemie karotenoidů, výskyt v potravinách, možnosti stanovení . Pardubice, 2010. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- Soubory jsou nedostupné.
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologickáUniversity of Pardubice
Faculty of Chemical TechnologyBachelor programme / odbor:
Chemistry and Technology of Foodstuffs / Evaluation and Analysis of Foodstuffs
Práce na příbuzné téma
-
Estery karotenoidů v potravinách a potravinových doplňcích
Anna MICHALČÍKOVÁ -
Monitoring karotenoidů v potravinách
Veronika Hynštová -
Charakteristika lipofilních barviv s antioxidačními účinky v potravinách
Jitka Gajárková -
Možnosti stanovení karotenoidů v potravinách
Jitka BŘEZNICKÁ -
Zdroje vitaminu A v potravinách a potravinových doplňcích v ČR
Jakub LHOTA -
Přírodní barviva a jejich aplikace v potravinách
Michaela Výletová -
Vývoj a validace metody stanovení karotenoidů v čerstvé a zpracované zelenině
Marie Jouklová -
Stanovení antioxidační aktivity luteinu
Nikola STRAČÁNKOVÁ