Mgr. Lucie Miklovičová

Bakalářská práce

Edice vybraných kuchařských receptů Filipiny Šlikové z let 1790 ? 1843

Edition of Filipina Schlik's Cooking Recipes from 1790 to 1843.
Anotace:
Cílem práce je provést sondu do šlechtického stravování na základě rozboru kuchařské knihy Filipiny Schlikové z let 1790-1843. Úkolem bylo zmapovat změny ve šlechtických kuchyních v souvislosti s příchodem nových druhů potravin. Rozbor pramene nám umožnil pozorovat nově příchozí zahraniční impulsy, které ovlivňují nejen skladbu pokrmů podávaných během dne, ale i samotné stolování. Součástí mé práce …více
Abstract:
Following essay deals with the boarding habits of aristocracy in 19th century. The first part of the work focuses on perception of food in general. We don´t only study primary function of food, which consist in satiating one of basic physiological needs, but we also devote to social, cultural and religion meaning of food too. In the next chapter we try to map the changes that took place during 19th …více
 
 
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 31. 3. 2009

Obhajoba závěrečné práce

  • Obhajoba proběhla 28. 5. 2009
  • Vedoucí: prof. PhDr. Milena Lenderová, CSc.

Citační záznam

Jak správně citovat práci

Miklovičová, Lucie. Edice vybraných kuchařských receptů Filipiny Šlikové z let 1790 ? 1843. Pardubice, 2009. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Pardubice. Fakulta filozofická

Plný text práce

Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:
  • nikomu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Pardubice, Fakulta filozofická