Mgr. Lucie Miklovičová

Bachelor's thesis

Edice vybraných kuchařských receptů Filipiny Šlikové z let 1790 ? 1843

Edition of Filipina Schlik's Cooking Recipes from 1790 to 1843.
Abstract:
Cílem práce je provést sondu do šlechtického stravování na základě rozboru kuchařské knihy Filipiny Schlikové z let 1790-1843. Úkolem bylo zmapovat změny ve šlechtických kuchyních v souvislosti s příchodem nových druhů potravin. Rozbor pramene nám umožnil pozorovat nově příchozí zahraniční impulsy, které ovlivňují nejen skladbu pokrmů podávaných během dne, ale i samotné stolování. Součástí mé práce …more
Abstract:
Following essay deals with the boarding habits of aristocracy in 19th century. The first part of the work focuses on perception of food in general. We don´t only study primary function of food, which consist in satiating one of basic physiological needs, but we also devote to social, cultural and religion meaning of food too. In the next chapter we try to map the changes that took place during 19th …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 31. 3. 2009

Thesis defence

  • Date of defence: 28. 5. 2009
  • Supervisor: prof. PhDr. Milena Lenderová, CSc.

Citation record

The right form of listing the thesis as a source quoted

Miklovičová, Lucie. Edice vybraných kuchařských receptů Filipiny Šlikové z let 1790 ? 1843. Pardubice, 2009. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Pardubice. Fakulta filozofická

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • no one
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Pardubice, Fakulta filozofická