Edice vybraných kuchařských receptů Filipiny Šlikové z let 1790 ? 1843 – Mgr. Lucie Miklovičová
Mgr. Lucie Miklovičová
Bachelor's thesis
Edice vybraných kuchařských receptů Filipiny Šlikové z let 1790 ? 1843
Edition of Filipina Schlik's Cooking Recipes from 1790 to 1843.
Anotácia:
Cílem práce je provést sondu do šlechtického stravování na základě rozboru kuchařské knihy Filipiny Schlikové z let 1790-1843. Úkolem bylo zmapovat změny ve šlechtických kuchyních v souvislosti s příchodem nových druhů potravin. Rozbor pramene nám umožnil pozorovat nově příchozí zahraniční impulsy, které ovlivňují nejen skladbu pokrmů podávaných během dne, ale i samotné stolování. Součástí mé práce …viacAbstract:
Following essay deals with the boarding habits of aristocracy in 19th century. The first part of the work focuses on perception of food in general. We don´t only study primary function of food, which consist in satiating one of basic physiological needs, but we also devote to social, cultural and religion meaning of food too. In the next chapter we try to map the changes that took place during 19th …viac
Jazyk práce: Czech
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 31. 3. 2009
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 28. 5. 2009
- Vedúci: prof. PhDr. Milena Lenderová, CSc.
Citační záznam
Jak správně citovat práci
Miklovičová, Lucie. Edice vybraných kuchařských receptů Filipiny Šlikové z let 1790 ? 1843. Pardubice, 2009. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Pardubice. Fakulta filozofická
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- nikomu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Pardubice, Fakulta filozofickáUniversity of Pardubice
Faculty of Arts and PhilosophyBachelor programme / odbor:
Historical Sciences / Cultural History
Práce na příbuzné téma
-
Typografické a výtvarné zpracování odborné knihy
Nikola KAŠTOVSKÁ -
Konvence žánru kuchařské knihy a jejich překračování v současné české knižní produkci
Nikola VRÁNOVÁ -
Kuchařské knihy a odborná literatura týkající se stravování v letech 1948-1956: teorie stravování versus praxe zásobování.
Barbora Knotová -
Proces výroby kuchařské knihy od grafického návrhu po kompletaci do tisku
Huyen Duong Nguyen -
T: Vývoj fotografie jedla v kuchárských knihách na území Česka a Slovenska
Diana Dobrescu -
Obraz aristokratické kuchyně v 19. století (Rozbor šlechtických rukopisných kuchařských knih, sbírek receptů a jídelních lístků)
Lucie Miklovičová -
Sňatek a manželství v prostředí české šlechty ve 2. polovině 19. století. Terezie a Siegfried Clary-Aldringen
Jarmila FILÍPKOVÁ -
Sociální postavení Betty Fibichové (roz. Hanušové) a Zdeňka Fibicha v letech 1874-1885
Kristýna ŠTIAKOVÁ